Štovatelji sv. Josipa okupili se u Karlovcu

Štovatelji sv. Josipa okupili se u Karlovcu

U subotu, 15.10.2022, hodočastili smo u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu gdje je bio organiziran susret Josipovih štovatelja, isprepletenih u inicijativi nazvanoj Molitveni vjenčić Prečistog Srca Josipova. Za nas je to bilo i dekanatsko hodočašće u zahvalu za nebrojene milosti koje smo primili u proteklom periodu. Predvodio nas je naš dekan, prečasni Mirko Vukšić, ujedno i duhovnik naša dva Vjenčića PSJ, a pridružile su nam se i hodočasnice iz Rovinja i Funtane. U molitvi, pjesmi i međusobnom upoznavanju, po dobivenim uputama stigli smo u Svetište.

Uz svečani zvuk zvona sa zvonika Svetišta, pred Svetim vratima, dočekuje nas rektor svetišta, monsinjor Antun Sente i blagoslivlja nas, obilno škropeći svetom vodom, a kasnije predvodi i pobožnost svetom Josipu. Svečano Misno slavlje predvodio je monsinjor Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, a klanjanje pred Presvetim, vodio je pater monfortanac Miljenko Sušac, župnik župe Uznesenja BDM iz Kupinca (zagrebačka nadbiskupija).

Na povratku, zaustavili smo se na Trsatu kako bi pozdravili našu Majku Mariju jer gdje su Josip i Marija tu je i Isus. Razdraganost u autobusu i radost na licima, zagrljaji pri rastanku, najava sljedećih hodočašća, znak su da Isus sve dublje ulazi u naša srca kako bi ga nosili svim ljudima koje susrećemo u svijetu u kojem živimo, koji vapi za božjom Ljubavi.

Pročitajte što o hodočašću govori rektor svetišta, a uz fotografije, virtualno doživite taj dan što ga učini Gospodin.

Radosno se molimo za svijet i sve nas. (OŠ)

JOSIPOV VJENČIĆ “Hvaljen Isus i Marija”, Radio Sljeme, 17. 10. 2022.

Govori vam Antun Sente, ml., svećenik.

Još sam pod dojmom hodočašća članova molitvenog vijenca Prečistog Srca Josipova ostvarenog na blagdana svete Terezije Avilske 15. listopada ove godine. Poznato je da je Terezija Velika obnoviteljica karmelskog reda te da je sve novoosnovane samostane stavila pod zaštitu svetog Josipa. Možemo kazati da je upravo ona otkrila ljepotu svetog Josipa Crkvi. Upravo na dan njenog rođenja za nebo u Josipovu svetištu u Karlovcu dogodio se susret oko tisuću petsto Josipovih štovatelja ujedinjenih u molitvenoj inicijativi nazvanoj Molitveni vjenčić Prečistog Srca Josipova. Vjenčić se sastoji od 31 molitvenog člana, voditelja i duhovnika. Jedan molitveni član može biti i jedna obitelj. Tokom proteklih 18 mjeseci formirano je 88 molitvenih vjenčića iz čega proizlazi da je u molitvenim vjenčićima aktivno preko 3000 molitelja. Rektoru Josipova svetišta poznata su sva imena molitelja. Kakva je to duhovna snaga!? Velika. Djelić te duhovne snage, odnosno ljepote zajedništva, moglo se osjetiti na gore spomenutom hodočašću molitvenih članova. Sama činjenica da su u Josipovo svetište došli iz: Nevinca, Makarske, zagrebačke Dubrave, Donje Stubice, Pule, Sesvetskog Kraljevca, Karlovca, Labina, Vođinca, zagrebačkog Jordanovca, Međugorja, zagrebačkog Španskog, Ivanić-Grada, Zaboka, Welsa u Austriji, Plovanije u Zadru, Grubišnog Polja, zagrebačke Trešnjevke, Kupinca, Završja, Štitara, Austrije, Bjelovara, Županje, Medulina, Goričana, Gospića, Slavonskog Broda, Stenjevca, Biograda na Moru i Sesvetskih Sela govori o veličini susreta. Promatrajući sve te ljude, koji međusobno komuniciraju putem suvremenih društvenih mreža, osjetih jedno sveto ozračje, ne samo zbog godišnjeg susreta i mogućnosti da se konačno međusobno fizički susretnu, već ponajprije zbog neizrecive radosti koju osjetiše u intenzivnom molitvenom druženju sa svetim Josipom. Razvijajući pobožnost svetom Josipu ne može se izostaviti Blažena Djevica Marija, a gdje su Marija i Josip, tu je i Isus. Svaki molitveni član ovih vjenčića to jako dobro zna. Dakle, sveto ozračje stvoreno je ponajprije zbog Kristove prisutnosti u zajednici molitelja, euharistije, sakramenta pomirenja, ali i u onom razmjenjivanju, prepričavanju doživljenih milosti po zagovoru svetog Josipa. Ne, nije to bio znanstveni skup, ni susret starih prijatelje, bio je to susret duša opterećenih različitim životnim križevima koje u duhovnoj aktivnosti pronalaze putokaz, snagu i sveti smisao postojanja i putovanja vremenitim i materijalnim svijetom Bogu ususret.

I da, mnogi od njih to ne bi znali ovako teološki izreći, ali svojim osmijehom radosti, srdačnim stiskom ruke i zagrljajem, strpljivim čekanjem u redu za odrješenje grijeha, radosnom prihvaćanju tisuće sudionika u istoj dvorani i velikim povjerenjem da ih sveti Josip s Marijom vodi do Isusa stvaraju ozračje svetog prostora koji oduševljava, i mirisom svetoga duha zahvaća svakoga, i onoga promatrača sa strane. Shvatih da je moguće osjetiti dobro i sveto po vjeri jednostavnih, malenih i skromnih duša.

I na kraju dana mnoštvo lijepih poruka preko suvremenih društvenih mreža upućivali su jedni drugima poput: „Bio nam je svima ovaj dan vrlo poseban! Dojmovi se još sliježu i vjerujem da smo svi prepuni lijepih osjećaja. Naša ekipa sretno stigla kući. Hvala svima koji su sudjelovali u dobroj organizaciji svih događanja! A posebno hvala svetom Josipu! Ta tako je opipljivo bio s nama.”

Ili druga poruka: „Blagoslovljeno i sretno stigli svojim domovina. Duhovno ispunjeni! Hvala vam premale su riječi za ovo što srce i duša sada osjeća!”

I još nešto. Poznato je da je zagrebački biskup Martin Borković predložio Hrvatskom saboru i da je taj isti sabor 1687. godine jednoglasno izbrao svetog Josipa za zaštitnika Hrvatske. Nadalje, od tada do sada bilo je više nastojanja da se štovanje svetog Josipa više razvije. Zasigurno je bilo različitih proslava nadahnutih likom svetog Josipa, našeg nebeskog zaštitnika. Ipak, ovako već više godina kontinuirano, i u tolikom broju čašćenje svetog Josipa jest znak našeg vremena i našem vremenu. Ako je sveti Josip prostor za životinje mogao urediti da postane porođajni dom Spasitelju Svijeta, onda zasigurno može i ovo naše vrijeme i naše prostore učiniti mjestima istinske radosti. Sa svetom Terezijom zaključujem: ako ne vjerujete, probajte!!!

Najave