Sekovanje – Glavosijek Ivana Krstitelja

Sekovanje – Glavosijek Ivana Krstitelja

Pred crkvom „Glavosijeka Ivana Krstitelja“ nadomak Koromačna, u četvrtak 29.kolovoza, proslavili smo spomendan Mučeništva preteče Gospodinova, nazvan u ovom kraju Sekovanje.

Procesija je krenula s glavne ceste u 17 h. Tridesetak se vjernika, predvođeno novim župnikom vlč. Blažom Bošnjakovićem, moleći krunicu uputilo prema crkvi. Vrijeme je bilo sparno i uspon prema odredištu strm, ipak su  hodočasnici zdušno prohodali taj put.

Sv. misa se održala na otvorenom, ispred crkvice, a župnik je približavajući lik Ivana  Krstitelja naglasio: „Prvo – Ivan Krstitelj je bio dosljedan Riječi Božjoj i zbog toga je izgubio glavu upozoravajući Heroda da je u trajnom grijehu. I mi se moramo obratiti i ostaviti se grijeha. Drugo – Herod je jako rado slušao Ivana i kada ga je slušao uvelike se zbunio jer je Ivan bio jasan, nije muljao. Herod je osjećao da je to istina i da mu gori srce od nje. Ali tu je Herodijada koja mrzi Ivana jer joj mrsi račune i smišlja kako bi ga se rješila. Treće – Herod slavi rođendan. Želim reći kako su to opasne stvari jer se na ovakvim feštama ljudi „uvale“ u nevolju. Riječ Božja je oštra, budimo svjesni toga. Pazimo što radimo. Kada organiziramo slavlja, neka ona budu u kršćanskom duhu.“

Na kraju propovijedi vlč. Blaž je dao poticaj: „Nama su pretci ostavili ovu crkvu posvećenu Mučeniku Ivanu Krstitelju za spomen svim naraštajima i to je nama snažan  poziv da se u svojim obiteljima borimo za kršćanske vrednote, za pravednost, za pravu ljubav, za dobar bračni život i za poštivanje ljudskog života od začeća do prirodne smrti.“ (LB)

{gallery}galerije/2019/sekovanje{/gallery}

Najave