Proslavljen blagdan omiljenog sveca sv. Franje

Proslavljen blagdan omiljenog sveca sv. Franje

Župa Gospe Fatimske u Podlabinu proslavila je 4. listopada svoga zaštitnika sv. Franju Asiškog. Prigoda je to bila da se vjernici dviju labinskih župa združe u zajedničkom slavlju kao i svi oni vjernici koji traže zagovor od sv. Franje i štuju njegov lik i djelo.

Bogati program je započeo pobožnošću sv. Josipu koju je predvodio vlč. Mirko Vukšić, gornjolabinski župnik, budući da se u župi Rođenja Marijina svake srijede moli ta pobožnost.

Svečana sv. misa je započela procesijom u kojoj su uz domaćeg župnika vlč. Blaža Bošnjakovića i župnog kapelana vlč. Wojciecha Wlazla sudjelovali svećenici Labinskog dekanata kao i „naše gore list“ vlč. Dalibor Pilekić te predvoditelj slavlja vlč. Carlos Arturo Fonseca. Prije početka misnog slavlja vlč. Blaž se obratio okupljenim vjernicima i zahvalio Bogu za ovogodišnju 80.-tu obljetnicu izgradnje crkve te je uputio riječi zahvale svima onima koji su pomagali u nedavnoj unutrašnjoj obnovi crkve.

Predvodnik slavlja vlč. Carlos  je približio lik sv. Franja te istaknuo: „Franjo je u jednom razdoblju svoga života  kao i svi mi bio kušan da svijet privlači. Živio je po pravilima i željama ovoga svijeta. Imao je svoje planove kao i svaki mladi čovjek. Puno stvari nije znao ali kada je vidio što znači čovjekova zloća, čovjekov grijeh shvatio je da je čovjekova borba puno dublja. U čovjekovom srcu se izvojeva jedna duhovna borba. Bio je svjestan svoje borbe i zato se obratio. Franjo je progledao svoje grijehe i kušao je da ga Gospodin traži. Sveci su imali, a i mi kršćani smo pozvani otkrivati vrijednost trpljenja, za nas je trpljenje blagoslov.“

Prije misnog blagoslova uslijedio je blagoslov djece za početak školske godine što je uobičajeno svake godine u ovoj župi za blagdan sv. Franje.

Nakon sv. mise , vlč. Carlos je blagoslovio vozila u sklopu akcije MIVA te je od darova vjernika prikupljeno 275 € koja su uplaćena u PMD RH za nabavku misijskih vozila za naše misionare.

Druženje i zajedništvo se nastavilo u dvorištu crkve uz razgovor, iće i piće. (LB)

Najave