Proslavljena Sv. Lucija na Skitači

Proslavljena Sv. Lucija na Skitači

13. prosinca je spomendan Sv. Lucije, zaštitnice župe Skitača. Veliki se broj vjernika iz čitavog Labinskog dekanata okupio u crkvi koja nosi ime ove svetice a smjestila se na brdu Skitača odakle se širi prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev.

Svečanu sv. misu u 11 h je predvodio vlč. Vladimir Brizić, duhovni asistent na župi a uz župnika vlč. Blaža Bošnjakovića u koncelebraciji su sudjelovali vlč. Mirko Vukšić, vlč. Boško Čatlak i vlč. Dragutin Petrović.

Predvodnik slavlja je u homiliji istaknuo: „Temeljno je da danas tražimo svetost jer Sv. Lucija je sveta i Bog je u njoj ispunio ono što je zavisno za njen život a i za naš život. Stvoreni smo da budemo sveti. Predaja o Sv. Luciji kaže da je nakon očeve smrti otišla s bolesnom majkom na hodočašće i tražila zagovor Sv. Agate koja je živjela u nekom drugom kraju na Siciliji, u Kataniji. Mala Lucija moli za svoju majku. Obično imamo iskustvo da roditelji mole za svoju djecu.

Odakle djevojci Luciji taj stav da ona moli? Da li naša djeca mole za nas? Djeca oponašaju roditelje i Lucijina majka je nju naučila moliti. Najveći izraz poštovanja prema majci je da moli za nju. Da je vidjela majku koja samo brine za novac, za zdravlje, za školu, za čistoću kuće, za kuhinju, njezin život bi prošao u tome. Ali ona je vidjela majku koja moli i zbog toga je znala što joj je činiti u trenucima bolesti, u trenucima poteškoća koje život svakome od nas donosi. Što raditi u teškoćama? Plakat, žalit se, borit se protiv sustava, susjeda ili molit? Postoji način kako se suočiti s bolešću, trpljenjem a to je molitva. U molitvi se događa jedan razgovor, dijalog s Bogom i On odgovara. Preko Sv. Agate mala Lucija dobiva glas kako njena svetost može ozdraviti njenu majku. Moja svetost ozdravlja bližnjeg. Danas se mnogo govori o kontaminaciji, zagađenosti, ekologiji ali najveća je zagađenost u našem mikroambijentu, u našim obiteljima, u puno odnosa među nama. Puno je tu interesa, srdžbe, zavisti, zamjeranja itd. I što liječi te odnose? Tvoja svetost, tvoja čistoća. Sv. Lucija nam danas poručuje kako naša svetost spašava naše obitelji i ozdravlja ih. Ne boj se tražiti svetost od Gospodina.To nije nešto demode, nešto zastarjelo, nešto za druge. Kao što nam evanđelje govori o mudrim i ludim djevicama, tako nam život može proći ili u mudrosti ili u ludosti.  Bog nam je ulio ulje, duh mudrosti da biramo ono što je sveto, čisto a ne ono što je kratkotrajno, zavodljivo, zamamno u tom trenutku. Svijetlo treba ići ispred nas a ne iza nas. Riječ Božja nam kaže da ne odgađamo stvari, nemoj staviti hitno prije bitno, bitna je svetost i biti s Gospodinom. Neka Bog u nama probudi ono za što nas je stvorio i pozvao u život, ono bitno a to je naša svetost. Molimo zagovor naše nebeske zaštitnice, djevice i mučenice koja je dala svoj život svjedočeći ono što je imala a to je ljubav, mogla je dati zemaljski život za onaj vječni život.“

Nakon sv. mise se nastavilo druženje uz zakusku u obližnjem Planinarskom domu.     

 

Najave