Proslavljena Nedjelja Riječi Božje

Proslavljena Nedjelja Riječi Božje

Papa Franjo je 2019. godine ustanovio Nedjelju Riječi Božje apostolskim pismom u obliku motu proprija „Aperuit illis“ te odredio da se svake godine III. nedjelja kroz godinu, posveti spomenu, razmišljanju i širenju Riječi Božje.

Dokument je objavljen na liturgijski spomen sv. Jeronima, na početku 1600. obljetnice preminuća tog glasovitog prevoditelja Biblije na latinski jezik, koji je govorio: „Nepoznavanje Pisama jest nepoznavanje Krista“.

On započinje odlomkom iz Lukina Evanđelja (Lk 24,45) u kojemu se govori o uskrslom Isusu koji se ukazuje okupljenim učenicima: Tada im otvori (aperuit illis) pamet da razumiju Pisma. Tim zbunjenim i prestrašenim ljudima – napisao je Papa – objavljuje smisao uskrsnoga otajstva, odnosno da je, prema vječnom Očevu naumu, Isus morao podnijeti muku i uskrsnuti od mrtvih kako bi pružio obraćenje i oprost grijeha; i obećava Duha Svetoga koji će im dati snage da budu svjedoci tog Otajstva spasenja.

U dokumentu je papa Franjo spomenuo Drugi vatikanski sabor koji je – kako je napisao – dogmatskom konstitucijom ‘Dei Verbum’ dao veliki poticaj za ponovno otkrivanje Riječi Božje; te Benedikta XVI. koji je 2008. godine sazvao sinodu o temi „Riječ Božja u životu i poslanju Crkve“ i napisao apostolsku pobudnicu ‘Verbum Domini’ koja je – napomenuo je Papa – prijeko potrebna pouka za naše zajednice.

Nedjelja Riječi Božje nalazi se u razdoblju u godini koje poziva na jačanje veza sa Židovima, te na molitvu za jedinstvo kršćana. Nije riječ o pukoj vremenskoj podudarnosti; slavljenje Nedjelje Riječi Božje očituje ekumensku vrijednost, jer onima koji slušaju, Sveto pismo pokazuje put kojim valja ići kako bi se postiglo istinsko i trajno jedinstvo.

Osim toga, papa Franjo je potaknuo da se nikada ne naviknemo na Riječ Božju koja uvijek na nov način poziva na milosrdnu ljubav Oca koji od djece traži da žive u ljubavi (…) Riječ Božja je – istaknuo je Papa – u stanju otvoriti naše oči kako bi nam pomogla izići iz individualizma koji vodi u obamrlost i neplodnost, dok širom otvara put podjele i solidarnosti. Dokument završava zazivom Mariji, da nas prati na putu prihvaćanja Riječi Božje, poučavajući nas blaženstvu onih koji ju slušaju i čuvaju. (Izvor: IKA)

U crkvi Rođenja Marijina svečano je proslavljena Nedjelja Božje Riječi. Želimo staviti u središte našeg zanimanja Riječ Božju i zahvaliti za dar te iste Riječi koja nam je darovana kao hrana za dušu. Molimo Boga da tu istu Riječ čitamo, studiramo, o njoj razmišljamo i počnemo je primjenjivati, tj. od nje živjeti svaki dan… (MV)

Najave