Proslavljen blagdan zaštitnika župe Gospe Fatimske

Proslavljen blagdan zaštitnika župe Gospe Fatimske

U petak, 4. listopada, župljani župe Gospe Fatimske, koji su se pripremali Devetnicom, svečano su proslavili zaštitnika župe Sv. Franju. Misno slavlje je predvodio vlč. Boško Čatlak, kapelan Gornjeg Labina.

Na početku propovijedi se zahvalio što ima čast da predvodi sv. misu a u nastavku je „razlomio“ Riječ Božju: „Kad je mene Boga pozvao da postanem svećenik, ja sam se protivio do kraja, natezao se i jednom sam nasumice otvorio Sveto Pismo i upravo na ovaj redak današnjeg evanđelja – Bog je izabrao lude da posrami mudre svijeta. Ovo čitanje je nekako povezano s mojim pozivom. Riječ Božja može čovjeka iz smrti staviti u život. Sve je stvoreno po Božjoj Riječi, ti si stvoren po Riječi Božjoj, ona je naša hrana za dušu. Problem je što mi nemamo ozbiljne vjere, često puta ne živimo od toga, često smo površni i zato nema promjena u našem životu. Sv. Franjo je gledao na euharistiju kao na nešto uzvišeno, on je uistinu cjenio svećenike. Ako nemaš takvu vjeru, poput Franjine, onda ćeš suditi kao drugi. Što je Bog sakrio od mudrih ljudi? Mudri ljudi su u Isusovo vrijeme bili farizeji i pismoznanci.

Oni su vodili religiozno-politički život, sve je bilo u njihovim rukama. Maleni ne značI biti mali nego biti ponizan. Sv. Franjo je bio maleni kojemu je nešto otkriveno, nešto što je totalno promjenilo njegov život. Sv. Franjo se nije rodio kao svetac mali nego je rođen u obitelji u kojoj je otac bio bogati trgovac a mama Francuskinja pa je Franjo dobio ime Francesco – Francuzić. Bio je malo buntovan, imao je ideale viteštva. U ratu su ga zarobili pa je imao trpljenja. Nemojmo prezreti naša trpljenja jer baš to je bilo za Sv. Franju ključno da se on obrati, okrene  Bogu, da on postanje jedno s Bogom. Doživio je potpuno obraćenje kada je poljubio gubavca, riskirao je svoj život. Kada je ostvario intimnu vezu s Bogom, osjetio je da je smrt potpuno pobijeđena u njegovom srcu. Kod nas je problem da smo radi straha od smrti robovi grijeha. Sv. Franjo želi živjeti ideal, točno ono što piše u Svetom Pismu. Ako živimo na površini, mi ne možemo kušati te stvari. Bog je rekao Franji – Idi i popravi moju Crkvu. Crkva je u ono vrijeme bila u krizi radi mlakosti klera i radi nikakve vjere kod vjernika. Bog nije obnovio Crkvu preko jednog pape koji je bio mudar i moćan već preko jednog siromaha, preko ovog jadnika. Sv. Franjo je imao karizmu da je uvijek bio poslušan papi. Temeljno što je sakriveno mudrima i umnima je to da je Isus Krist Bog. Da li ti živiš kao da nema Boga, kao da On neće providjeti, kao da ga nije briga za tebe? Sv. Franjo nije išao na studije a roditelji često govore svojoj djeci da je na prvom mjestu škola. Ona nije na prvom mjestu već Bog. Bog želi ući u intimni odnos s tobom i želi da tvoja i njegova duša budu jedna duša. To je Sv. Franjo uspio, on je to živio. To je kršćanstvo da se ti susretneš s Kristom, da upoznaš Oca koji te ljubi. Sve ono što ti svijet nudi je ništa, apsolutno ništa. Ono što nas najviše opterećuje to su naši grijesi, mrmljanja, osuđivanja. Što znači uzeti sladak jaram na sebe? Znači ući u volju Božju. Da li se pitate da vam Gospodin objavi  volju Božju? Jer Bog je dobar, uistinu je dobar. Strah Gospodnji je korijen mudrosti jer se ti bojiš da ne izgubiš odnos s Gospodinom. Biti na putu vjere je jedna ozbiljna stvar. Zašto je Sv. Franjo bio sretan? Zato što je bio jedno s Gospodinom. Smisao života je upoznati Boga i ljubiti ga. Nadam se da ćete svi doći do toga.“

Prije svečanog misnog blagoslova   posebnom se molitvom blagoslovilo djecu za početak školske i vjeronaučne godine a nakon misnog slavlja je uslijedila prezentacija o Jeruzalemu koju je predstavio vlč. Boško te zajednička zakuska i druženje ispred crkve.

Najave