Proslava blagdana Žrtve Vukovara u Labinu Donjem

Proslava blagdana Žrtve Vukovara u Labinu Donjem

Već godinama (od 2011.) u crkvi sv. Franje u Labinu Donjem slavimo Dan, od ove godine i blagdan, Žrtve Vukovara kao simbola patnje, stradanja i porođajnih bolova stvaranja nove slobodne, demokratske i neovisne države Hrvatske.

Ove godine i mi smo poštivali epidemiološke mjere te smo zato pozvali samo ograničen broj branitelja i drugih, dapače zamolili smo redovne goste, branitelje iz Marčane, da ne dođu, što su oni i razumijeli. Iz istog razloga nisu došli drugi svećenici iz Labinskog dekanata. Sve je to župnik nazočnima, zahvalivši im se na njihovoj prisutnosti, i obrazložio – jer vjernici vole vidjeti slogu i zajedništvo među svojim svećenicima.

Čak ni u obavijestima i na radiju nismo propagirali ovu svečanost. Svejedno su ljudi došli i bilo je veoma svečano. Slavlje smo započeli procesijom do ulaza u crkvu gdje se nalazi spomen ploča pred kojom smo izmolili molitvu odriješenja za duše poginulih i pokojnih branitelja. Branitelji su položili svijeće i odali vojnu počast. Misno slavlje je predvodio i propovijedao vlč. Josip Peteh, župnik iz Kršana. Počeo je s time da je rat uvijek zlo i da donosi mnogima patnju, a onda se fokusirao na misterij zla koji uzrokuje ratove: ne samo ove velike nego i one male u obiteljima, susjedstvu, raznim skupinama… koji na koncu dovode do velikih ratova jer se oni dugo pripremaju. Ne nastaju tek tako.

Zbor je zanosno pjevao “Bože, čuvaj Hrvatsku”, Hrvatsku himnu “Lijepa naša Domovino”, svečanu istarsku pjesmu “Krasna zemljo”, “Gospe ribara, težaka” i druge. Svi smo osjećali dostojanstvo, ponos i razdraganost, radost i zahvalnost, posebno prema onima koji su za nas darovali svoj život, zdravlje, osobni mir, sreću svoje obitelji i roda. (BiB)

Najave