Priče iz Betlehema

Priče iz Betlehema

Dok su Marija i Josip putovali u Betlehem, jedan je anđeo prethodnik sazvao sve životinje da izabere one koje su najpogodnije da pomognu Svetoj obitelji u štalici. Prvi se, naravno, javio lav:

– Samo je kralj dostojan služiti Kralju kraljeva, zareža lav. Postavit ću se na ulaz i rastjerati svakoga tko se pokuša približiti Djetešcu!

– Ti si previše grub! reče anđeo i otpusti lava.

Priđe potom lisica. Svojim lukavim, dvoličnim izrazom lica počne govoriti:

– Ja sam najpogodnija od svih životinja. Za Sina Božjega svaki ću dan donositi najslađi med i najukusnije mlijeko. Mariji i Josipu svaki ću dan darovati dobro pile.

– Ti si previše prepredena, odgovori anđeo prethodnik.

Nadut i raskošan, pojavi se paun. Raširi svoj prekrasan rep duginih boja:

– Pretvorit ću ovu sirotu štalicu u palaču raskošniju od Salomonove!

– Ti si pak previše ponosan, odbije ga anđeo.

I tako su se, jedna za drugom, izredale razne životinje. Svaka je veličala svoj dar. No, anđelu se nijedna nije učinila prikladnom. Ugleda podalje magarca i vola kako neprestano rade pognute glave, nedaleko od špilje.

– A vi, ne biste li vi nečime mogli podariti novorođenoga Boga? upita.

– Nemamo ništa, odgovori skromno magarac i tužno objesi svoje dugačke uši. Mi ne znamo ništa drugo raditi osim onoga što traži gospodar, pa moramo biti strpljivi. Za sve drugo možemo dobiti mnogo udaraca…

A vol, plašljivo, ni ne podigavši glave, reče:

– Možda bismo ipak mogli ponekad otjerati muhe svojim repovima…

Anđeo se nasmiješi i zaključi:

– Vi ste oni pravi! Bit ćete uz novorođenoga Boga.

Lav, lisica i paun u basnama simboli su nekih vrijednosti koje i današnji čovjek cijeni: jakost, snalažljivost, taština. Gospodin ima neku drugačiju ljestvicu vrijednosti na kojoj strpljivost i skromnost, uobličene u životinjskim likovima naših jaslica, zauzimaju visoko mjesto. Zato, kada u jaslicama zamijetite vola i magarca, sjetite se na ove zapostavljene vrijednosti koje neki naduti tipovi prezrivo nazivaju “ženskim krepostima”. Ništa zato. Dapače…

Ljudevit Anton Maračić

Najave