Predstava “Stara škola kreka – Iz tame u svjetlo”

Predstava “Stara škola kreka – Iz tame u svjetlo”

U svibnju je „Zdravi grad“ Labin, a u suradnji s Bračnim i obiteljskim savjetovalištem Porečko-pulske biskupije, organizirao gostovanje predstave „Iz tame u svjetlo“. Događaj se zbio u Kino dvorani Labin.

Poznati hrvatski reper Marin Ivanović – Stoka u predstavi je kroz svoja životna

Iskustva, o zamkama i prijetnjama ulaska u nepoznati svijet droge, progovorio ne samo mladima, već i njihovim roditeljima.

Nažalost, svjedoci smo da se i u našoj sredini susreće sve veći broj mladih ljudi s problemom konzumiranja različitih vrsta sredstava ovisnosti. Zabrinjavajuća je činjenica da droga, kao način zabave i dokazivanja, postaje sve zanimljivija već osnovnoškolcima.

Nedovoljno izgrađen stav, podložnost vršnjacima, utjecaj grupe, strah od neuspjeha i odbacivanja, nesigurnosti u sebe, traženje novih izazova i znatiželja, samo su neki od povoda povlačenja prvog dima marihuane kojim najčešće počinje opasan put u pakao droge.

Edukativna predstava „Stara škola kreka – Iz tame u svjetlo“, autobiografska je monodrama već spomenutog Marina Ivanovića – Stoke, koji, iako pokleknuvši pred paklom droge, nije odustajao od sebe. Nije odustala ni njegova obitelj. Vratio se na pravi put, iz najcrnje tame u svjetlo uz Božju pomoć.

Sam autor navodi kako bi predstavu trebao pogledati svaki teenager kako mu nikada ne bi palo na pamet ići tim putem pakla. Nadalje, navodi kako je to „predstava za roditelje kako bi se znali nositi s tim problemom i prepoznati ga na samom početku. To je predstava za pedagoge, profesore, poslovne ljude, liječnike, psihologe i psihijatre, bake i djedove. Bog mi je svjedok da upravo od svih tih navedenih struka gotovo nitko nije prisustvovao predstavi. Mi odrasli zatvaramo oči pred problemima mnogih mladih, guramo ih pod tepih…“

Duboko me se dojmila predstava, koja prikazuje najcrnje trenutke jednog narkomana, svojom neposrednošću, jednostavnošću i iskrenošću, od koje nam se smuči, zavrti u glavi, ali koja svjedoči da uvijek, ama baš uvijek, postoji izlaz… Na kraju tunela postoji svjetlo i uz Božju pomoć pronalazimo snagu za izlazak iz pakla droge.

Od toga trenutka odlučila sam molitvom podupirati Marina, kao i sve mlade koji se nalaze u paklu droge.

Zahvaljujem srednjoškolcu Nardiju Hrvatu čija je ideja bila da u Labin dovede Ivanovića, sa željom da na taj način pomogne mladima u Labinu. (Tekst: Nada Lončarević)

Najave