Posjet Nacionalnom svetištu Ludbreg

Posjet Nacionalnom svetištu Ludbreg

Rano ujutro, u nedjelju 22. svibnja 2022.g., krenulo se organizirano iz Labina u Nacionalno svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg pod geslom „Od koljena do koljena dobrota je Tvoja (usp. Lk 1, 50)“ Na susret obitelji odlučile su se dvije obitelji sa djecom iz Svete Nedjelje , dva para bez djece iz Labina i jedan par bez djece iz Kršana vođeni sa svećenicima velečasnim Blažom Bošnjakovićem i kapelanom vlč. Janezom Barboričem.

U Ludbreg smo stigli u 10:15 h kada je već započeo molitveno-glazbeni program , susrećući se sa žamorom hodočasnika , djece i roditelja koji su našli svoja mjesta u hladovini šume , a ispred križnog puta obavljala se sveta ispovijed. U 11:00 h je započelo euharistijsko slavlje koje je predslavio mons. Bože Radoš u zajedništvu s hrvatskim biskupima, svećenicima i obiteljima iz čitave Hrvatske.

Geslo nacionalnog susreta je nadahnulo akademskog kipara Iliju Skočibušića na izradu logotipa kojim dominira lik križa i na kojem je naznačeno geslo susreta „Od koljena do koljena dobrota je Tvoja“, riječi Blažene Djevice Marije. Nasuprot geslu naznačeno je mjesto i godina održavanja susreta: Ludbreg, 2022.

Varaždinski biskup Bože Radoš je objasnio da nam ovaj logo može kazati da je put Crkve Kristov put, a to je i križni put. „Obitelj se rađa iz Kristova boka iz kojega teče krv. Na logotipu je naznačena kaplja koja teče i koja stvara obitelj, novu obitelj, Kristovu obitelj – Crkvu. Ujedno prikazuje otvoreni bok iz kojega teče krv i voda – znak izlijevanja Duha Svetoga,“

Na  nedjeljnom susretu molilo se za sve obitelji da budu Crkva u malom, da odražavaju ono što je Crkva da ona što više liči na obitelj. Biskup je u homiliji istaknuo da je cilj susreta da obitelji postanu mjesto života, da Bog bude njihov put i da u obitelji stalno teče ona Krv ljubavi koju smo simbolično vidjeli u čudu u Ludbregu, a koje trebamo osjetiti kroz slavlje svete mise, gdje nam se Bog daje u svome Tijelu, u svojoj Krvi, potpuno, da na našem životnom putu imamo snage. Nacionalni susret je vrhunac ciklusa obiteljskog pastorala posvećenog starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka, ostvarenog u osluškivanju poticaja pape Franje.

Nakon svete mise imali smo priliku za okrepu i mogućnost da posjetimo crkvu Presvetoga trojstva sa relikvijom krvi Kristove.

Pri povratku posjetili smo svetište Sv. Josipa u Karlovcu ispred kojega nas je dočekao monsinjor Antun Sente, rektor svetišta. U svetištu nam je pokazao završeni mozaik s motivom jaslica, autora akademskog slikara Josipa Botteri Dini, u kojem je ugrađeno pola milijuna staklenih komadića. Nakon razgledavanja svetišta uputili smo se radosni u Labin noseći blagoslov sa susreta obitelji iz cijele Hrvatske s nadom da ćemo se ponovno susresti poslije tri godine u svetištu Aljmaš. (DBK)

 

Najave