Posjet Domu za oboljele od demencije u Rijeci

Posjet Domu za oboljele od demencije u Rijeci

Posjetili smo novootvoreni Dom za osobe oboljele od demencije u Rijeci i razgovarali sa s. Mirjam Jerković, ravnateljicom Doma.

1. Za početak ovog razgovora molim Vas da nam se ukratko predstavite, kojem redu sestara pripadate, koja je karizma Vašeg reda?

Pripadam Zajednici milosrdnih sestara sv. Križa, koja svoju provincijalnu kuću ima u Đakovu. U našoj zajednici na Sušaku sam s još četiri sestre a karizma je našeg reda briga o siromašnima, bolesnima i napuštenima. Naš utemeljitelj je rekao – potreba vremena je volja Božja i to je njegovo geslo oblikovalo našu karizmu. Ona se kroz vrijeme oblikovala prema potrebama koje su se javljale a tako sam i ja danas dio te karizme jer i ovo vrijeme nosi svoje potrebe a to je demencija.

2. Kada je otvoren Dom za dementne osobe i tko je osnivač ove specijalizirane ustanove? Na kojoj se adresi nalazite?

Dom je službeno otvorenje imao u studenom 2019.god. a prve korisnike je primio početkom prosinca 2019.god. Osnivač Doma jest Caritas Riječke nadbiskupije ali sama ideja i pokretač svega ovoga je riječki nadbiskup Ivan Devčić koji je pokazao jedno svoje socijalno srce. Dom se nalazi na Sušaku, u ulici Bulevar oslobođenja 12.

3. Očito je kako postoji u društvu sve veći broj osoba oboljelih od demencije. Koliko imate korisnika u Domu i koliki je kapacitet Doma?

Nažalost, broj osoba s demencijom raste kako u Hrvatskoj tako i u čitavom svijetu. Morat ćemo se suočavati s velikim izazovima, problemima u vezi tih brojki. Sada imamo 5 korisnika ali pred nama je veliki ne samo financijski već i organizacijski izazov kako bismo došli do brojke od 18 korisnika u Stacionaru (2 jedinice po 9 korisnika) te 15 korisnika u dnevnom boravku. Puni kapacitet Doma će biti 33 korisnika.

4. Da li u vašu ustanovu mogu doći samo osobe iz Primorsko-goranske županije ili ste otvoreni i prema drugima, konkretno mislim na našu Istarsku županiju?

Nismo rekli da je isključena neka druga županija ali svakako jest prioritet ovo područje iz razloga što se osobe s demencijom teško prilagođavaju drugim ambijentima van kojih nisu odrastali ili nisu duže vrijeme boravili. Prvenstveno je to jedna preporuka da se takve osobe ne miču iz podneblja koje im je poznato, pitomo. Uvijek postoje iznimke i svakako nitko nije u konačnici isključen da dođe u Dom.

5. Pretpostavljam da su financijske potrebe Doma velike. Jedan od načina humanitarne pomoći je i organiziranje koncerta „Rijeka milosti 2“. Na koji vam način mogu pomoći oni koji su zainteresirani za to?

Koncert „Rijeka milosti 2“ nije samo jedan financijski dobitak već i jedan promotor samoga Doma kako bi se osvijestila javnost o potrebama Doma i potrebama osoba s demencijom. To su vrlo zahtjevni korisnici, potreban je veliki broj osoblja zbog naglih pogoršanja, promjena u ponašanju, često je to agresivno ponašanje. Koncert je jedan vjetar u leđa jer ćemo prikupljena sredstva iskorisiti za nabavu opreme i na taj način ćemo omogućiti širenje kapaciteta Doma. Svi koji žele, moći će uplatu izvršiti na žiro-račun upravo ove humanitarne akcije „Rijeka milosti 2“ a račun će biti otvoren do 29. veljače og. Na taj način može se dati podrška Domu i obiteljima koje su pogođene ovom bolešću. Nakon završene akcije, žiro-račun će biti dostupan svima koji žele pomoći. Nisu samo financije one koje nam mogu pomoći, potrebni su nam i ljudi dobre volje sa svojim znanjem, iskustvom i volontiranjem.

S. Mirjam nas je ovim razgovorom potaknula na dublje razmišljanje o demenciji i geslu Doma koje glasi: „Demencijom mnogo toga nestaje ali ljubav nikad ne prestaje!“ (Razgovor vodila: LB)

Najave