Pod zaštitom Gospe Karmelske

Pod zaštitom Gospe Karmelske

Na blagdan Gospe Karmelske, 16. srpnja 1998. god., na inicijativu mons. Vilima Grbca (tadašnjeg župnika) osnovana je Konferencija Gospe Karmelske Labin koja čini suštinu Udruge Sv. Vinka Paulskog. Ona već 22 god. hoda njegovim stopama.

2004. god. smo mi članovi Konferencije, uz mnoštvo vjernika, krenuli put Duhovnog centra otaca karmelićana na Krku u želji da se stavimo pod Gospinu zaštitu. Primili smo škapular (vrpcom povezane sličice Srca Isusova i Gospe Karmelske koje se nose oko vrata) kao znak našeg nastojanja da nasljedujemo Krista poput Marije, znak Marijine zaštite koji hrani našu nadu u susretu s Gospodinom prema životu vječnom.

Na svečanoj euharistiji, okrijepljeni Božjom riječi, primili smo škapular puni pouzdanja u Mariju koja nas uči: da živimo otvoreni Božjim planovima; da slušamo i razmatramo Božju riječ kroz molitvu i život; da budemo blizi i solidarni našim bližnjima u potrebi; da budemo ustrajni u molitvi i u zajedništvu s braćom i sestrama.

Nažalost mora se napomenuti da je Bratovština Gospe Karmelske u Labinu ugašena.

Svečanom devetnicom Gospi Karmelskoj, od 7. do 15. srpnja, započela je priprema za blagdan Gospe Karmelske. U crkvi Sv. Franje članovi Udruge su predvodili devetnicu pred manjim brojem vjernika uz prisustvo vlč. Blaža, našeg velikog podupiratelja. Na sam blagdan Gospe Karmelske, 16. srpnja, misno slavlje je predvodio vlč. Boško Čatlak. U homiliji nas je potaknuo da se približimo Mariji, slijedimo njezin put i težimo da budemo kao Marija. Naglasio je važnost Gospe Karmelske – naše Majke kao i važnost postojanja Konferencije koja već 22 god. slijedi put Sv. Vinka pod njezinom zaštitom. Uz sudjelovanje velikog broja vjernika i članova Konferencije, lijepe duhovne pjesme, kojima je uveličano misno slavlje, predvodio je orguljaš Goran Saina.

Nakon mise vjernike smo pozvali da se zaustave ispred crkve i osvježe pićem i kolačima.

U vremenu priprave za proslavu naše zaštitnice nismo zaboravili naše pokojne članove (Terezu B., Božu G. i Jelenu B.) na čijim smo grobovima zapalili svijeću i pomolili se.

Zahvaljujemo našim vjernicima što nas podupiru u svim našim aktivnostima kako bismo pomogli našim sugrađanima u potrebi.

O crkvici Gospe Karmelske u Starom gradu Labinu

U razgovoru s prvom predsjednicom Konferencije Gospe Karmelske Labin, gđom Alis Šaina, doznajemo da je crkvica Gospe Karmelske u Starom gradu Labinu 90-tih god. bila zapuštena i razrušena te je zalaganjem labinskog slikara Vinke Šaine 1991. i 1992. god. rekonstrukcijom zasjala u punom sjaju. 1993. god. je u njoj otvorena galerija Alvona uz prisustvo mons. Antona Bogetića. Među prvim projektima galerije je bila promocija donorske izložbe labinskih umjetnika za obnovu crkve Rođenja Marijina. Galerija Alvona punih 27 god. otvara vrata umjetnicima i svim zaljubljenicima u umjetnost.

Nakon što je crkvica obnovljena, vlč. Josip Grbac je rekao kako obnovljena ona postaje jedna od postaja na čovječjem „usponu na brdo Karmel“, tj. čovječjem usponu k vrhunaravnom. (NL)      

Najave