Osvrt na Misijski dan

Osvrt na Misijski dan

Svjetski dan misija svake se godine obilježava predzadnje nedjelje u listopadu. Ove je godine to bila nedjelja 23. listopada. U župi Rođenja BDM u Gornjem Labinu posebno smo ga svečano obilježili nedjeljnom misom u 11:00 h. Prigoda je to bila da se uvijek iznova prisjetimo da smo, kao kršćani, svi pozvani biti misionari, svjedoci Božje ljubavi prema svakomu čovjeku.

Dok naši misionari idu u misije među narode koji još nisu čuli Božju riječ, mi koji ostajemo u svojim sredinama pratimo ih svojim molitvama i konkretnom pomoći te na taj način svjedočimo svoju međusobnu ljubav i univerzalnost Crkve onima koji su oko nas. Tako dajemo primjer, jer osim navještaja ljudi trebaju i primjere, i to one koji potkrepljuju što propovijedamo i tako nas potiču da onda i sami djelujemo.

U tjednu prije Misijske nedjelje, svaki smo dan molili za misionare i misionarke koji djeluju u Africi, Latinskoj Americi, Aziji, Oceaniji i misijskim područjima Europe. Uz naviještanje Radosne vijesti spasenja, oni pomažu razvijati lokalne zajednice te osnivaju škole, educiraju učenike, ali i odrasle raznim zanatima, pružaju zdravstvenu zaštitu i hrane gladne. U tim zemljama djeluje 71 hrvatski misionar, a među njima, u Ekvadoru, je i don Luka Pranjić, svećenik naše biskupije.

Prisjetili smo se i lika bl. Pauline Jaricot, utemeljiteljice Djela za širenje vjere, koju je papa Franjo proglasio blaženom u svibnju ove godine. Kada se bl. Paulina Jaricot obratila i odlučila uzeti život u svoje ruke, zapravo prepustiti ga u Božje ruke, ona odabire ljubav usmjerenu na misijsko djelovanje i neka to bude poticaj svima nama da slijedimo njezin primjer.

Združeni Karitas župa gornjeg i donjeg Labina, uključio se radionicom u akciju pružanja novčane pomoći našim misionarima te pripremio krunice, sličice i druge nabožne predmete za koje su vjernici mogli dati prilog. Svoje je prigodne paketiće Karitas ponudio u župama G. Labin, D. Labin, Raši i Sv. Martinu te se na taj način prikupilo sredstava u iznosu od 3.350,00 kn koja su uplaćena na žiro-račun Papinskih misijskih djela.

Sva milostinja dana išla je za potrebe misija i naših misionara i misionarki, a misijski mjesec zaključili smo tako što su se prilozi prikupljali i ove posljednje nedjelje u listopadu. No, time nismo zaključili i svoje misijsko poslanje.

PAPINSKA MISIJSKA DJELA u Republici Hrvatskoj, potičući nas na promišljanje o svojem kršćanskom pozivu na svjedočenje pripremila su prigodne materijale za Svjetski dan misija. Posjetite https://misije.hr/djelo-za-sirenje-vjere/svjetski-dan-misija-2022/, upoznajte se s misijskim djelovanjem i pružite podršku našim misionarima i misionarkama.

Zahvaljujemo za svu ljubav koju iskazujete našim misionarima svojim žrtvama, molitvama i darovima. Neka vam Gospodin obilno uzvrati!

Neka fotografije tih događanja učvrste u nama težnju kako bi svi bili misionari tamo gdje nam je Gospodin odredio. O.Š.

„Stvorena sam da volim i da djelujem. Moj samostan je svijet.“ (bl. Pauline Jaricot)

Najave