Održano predstavljanje knjiga prof.dr.sc. Josipa Grbca

Održano predstavljanje knjiga prof.dr.sc. Josipa Grbca

U petak, 17. rujna, u crkvi sv. Franje u Labinu održano je predstavljanje dviju knjiga prof.dr.sc. Josipa Grbca u izdanju Kršćanske sadašnjosti: „Hrvatski vremeplov“ i „Sve provjeravajte: dobro zadržite!“

Moderator predstavljanja prof. Danijel Mohorović je na početku održao uvodnu riječ. Predstavljači knjiga su bili prof.dr. Anton Šuljić i prof.dr.sc. Jerko Valković. Riječ dobrodošlice svim okupljenima uputio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić a nakon njega riječ je preuzeo bivši labinski a sadašnji staropazinski župnik vlč. Željko Zec. On je progovorio o boravku Josipa Grbca u Rapcu kao župnika te u isto vrijeme i o njegovoj službi ravnatelja Biskupijskog caritasa Porečke i Pulske biskupije nakon čega postaje i vrsni profesor na Teologiji u Rijeci. Osim o činjenicama koje svjedoče duhovnom profilu i kvalitetama prof. Grbca uz ostalo je istaknuta njegova sposobnost da progovori domaćem malom i običnom čovjeku. Spomenuto je i ono što se nerijetko prešućuje ili pak zaboravlja, a to je činjenica da je lokalna Istarska Crkva uvijek imala prave ljude na bitnim pozicijama unutar nje same. Prof. Grbac opravdano je stavljen rame uz rame s najvećim likovima lokalne Istarske Crkve.

Zbornik „Sve provjeravajte: dobro zadržite!: Kršćanska etika u dijalogu sa suvremenim svijetom“ je nastao povodom 65. obljetnice života prof.dr.sc. Josipa Grbca. Ovu je knjigu predstavio prof.dr.sc. Jerko Valković. Zbornik sadrži 29 izlaganja različitih autora koji progovaraju svaki iz svoje perspektive a iskaz je zahvalnosti i poštovanja prema prof.dr.sc. Grbcu. Spomenuto je kako je župa Lanišće ishodište Grbčeva djelovanja a on sam je aktivno zauzet u svjedočenju kršćanskih vrednota.

Zbirku kolumni „Hrvatski vremeplov: teološko-etička promišljanja o hrvatskoj zbilji“ je predstavio prof.dr. Anton Šuljić. U knjizi su na jednom mjestu sakupljene kolumne koje je prof. Grbac objavljivao u „Kani“ i „Ladonji“ a poredane su tematski, a ne kronološki. Čovjeku i društvu Grbac kao autor ima što reći s naglaskom na bitno. Uvijek donosi vlastiti stav oslonjen na autoritet iz područja kojim se bavi.

Završnu riječ zahvale na kraju predstavljanja uputio je domaći župnik vlč. Blaž Bošnjaković.

U glazbenom dijelu promocije nastupilo je više izvođača: klapa Labin, bračni par Leticija i Kristijan Ćorić te don Anton Šuljić u pratnji glumice Olivere Baljak, a izabrane citate iz knjiga su čitali: Goran Saina, Zdenka Milevoj i Leticija Ćorić. Promociju knjiga prof.dr.sc. Josipa Grbca su organizirali župe Gornji i Donji Labin i Grad Labin. Zahvalni smo na ovom događaju koji nas je obogatio jednim živim svjedočenjem vjere. (photo: Moreno F; text: Dragan K.)

Najave