Održane Franjevačke Pučke Misije uoči došašća

Održane Franjevačke Pučke Misije uoči došašća

U crkvi Rođenja Marijina u Gornjem Labinu održane su Franjevačke Pučke Misije pod geslom „Danas mi je boraviti u tvojoj kući“, u periodu od 25. studenog do 1. prosinca. One su bile svojevrsna priprema za došašće i uvod u novu liturgijsku godinu. U vrlo bogatom duhovnom programu, koji je započeo od jutarnjih sati kada se izložilo Presveto i molila se jutarnja molitva, izmjenjivala su se sedmorica franjevaca Provincije Sv. Ćirila i Metoda. Tako su se vjernicima predstavili: fra Ivan Matić (koordinator Franjevačkih Pučkih Misija), fra Leopold Palić (kapelan u Hrvatskoj Kostajnici), fra Mislav Lukačević i fra Ivan Bogati (obojica studenti teologije), fra Darko Tepert i fra Josip Vlašić (svećenici u Pazinskom samostanu) te Marinko Klaić (časni brat).

Početak Misija je obilježen primanjem misijskih križeva – tau, koje je misionarima uručio mons. Ivan Milovan, biskup u miru, predvodivši sv. misu prvoga dana misija (ponedjeljak). Misionari su tijekom dana bili vjernicima na raspolaganju za sakrament ispovijedi a od 17 h je započeo poslijepodnevni odnosno večernji dio programa. U utorak je tema dana bila „Poziv i poslanje“. Nakon kateheze fra Ivana Matića, pobožnosti krunice i slavljenja sv. mise, po dvojica misionara su pohodili 5 domova u kojima su se uz članove obitelji okupili prijatelji i rodbina. U radosnom okruženju, uz pjesmu i druženje, misionari su iznosili svoja svjedočanstva na putu vjere i potaknuli okupljene na ustrajan hodočasnički put s Isusom.

Srijeda je bila Dan svjedočanstava. Nakon cijelodnevnog programa i večernje sv. mise, vjernici su imali priliku poslušati svjedočanstva mladih novaka franjevaca koji su za tu priliku došli iz Trsatskog samostana. Njhova su živa svjedočanstva izazvala suze u očima među okupljenima jer se mogao doživjeti Božji zahvat u njihovim životima. Četvrtak je bio posvećen Euharistiji te je nakon sv. mise uslijedilo Klanjanje Pred Presvetim Oltarskim Sakrametnom. Petak je Dan Milosrđa pa je i misijski program bio prilagođen tom danu. Nakon poslijepodnevne kateheze, pobožnosti Križnog puta i sv. mise uslijedio je susret s obiteljima i katehezom o problematici obitelji.

Subota je Marijin dan pa su se i misije toga dana održavale s posebnim naglaskom i notom na BD Mariju. Prije sv. mise je uslijedila Procesija sa slikom Bezgrješne i upaljenim svjećicama do Plavog križa te povratkom u crkvu, pokraj bočnog oltara Gospe Lurdske, posvetom svih prisutnih i cijele župe Bezgrješnom Srcu Marijinu. Nakon sv. mise dala se mogućnost vjernicima da iznesu svoje dojmove i svjedočanstva o misijama te su uz misionare svoja svjedočanstva dali i neki od vjernika.

U nedjelju je Crkva Rođenja Marijina imala posebnu čast da ju je pohodio Preuzvišeni Otac biskup mons. Dražen Kutleša koji je predslavio svečanu sv.misu. Na kraju mise zahvalio je braći franjevcima na uloženom trudu u navještaju Radosne vijesti tijekom misija a nad okupljenim Božjim narodom izmolio molitvu poslanja u navještanju evanđelja na koje smo svi pozvani.

U toku misija posjećena su dva Staračka doma koja djeluju na ovim prostorima a misionari su se susreli i s grupama prvopričesnika, ministranata, krizmanika, mladih te molitvenim zajednicama, udrugama i caritasom. Zbog štrajka u školama, misijski program je bio okrnjen te se nije moglo posjetiti 2 osnovne i 1 srednju školu. U animiranju liturgije su se izmjenjivali zborovi Gornjeg i Donjeg Labina, Kerubini te supružnici Davor i Vesna Terzić a svojim je osebujnim glasom uz gitaru razgalio srca vjernika u slavljenu fra Ivan Matić.

Svi vjernici koji su sudjelovali na Franjevačkim Pučkim Misijama imali su priliku doživjeti duhovnu obnovu kao pripravu za rođenje Malog Isusa u našim srcima te osposobljenost da Ga dalje nosimo drugima koji čekaju i kojima nas Bog šalje jer samo nam On daje puninu i smisao života. Kroz ove smo misije iskusili prisutnost Živog Gospodina te dobili poticaj za hrabro življenje vjere i da budemo misionari u svojim sredinama gdje nas je Bog postavio. (LB, foto:MF)            

Najave