Obnovljena posveta Labinskog dekanata Bezgrješnom srcu Marijinu

Obnovljena posveta Labinskog dekanata Bezgrješnom srcu Marijinu

U srijedu, 8. rujna 2021., u crkvi Rođenja Marijina u Gornjem Labinu svečano je proslavljena svetlovina Male Gospe kojoj je prethodila devetnica sa prigodnim razmatranjima vezanim uz svetog Josipa. Svečanu večernju svetu misu predvodio je mladomisnik, novi župni vikar vlč. Stipe Breko u koncelebraciji svećenika Labinskoga dekanata. Osim svećenika iz Labinskoga dekanata svojom nazočnošću i sudjelovanjem u svetoj misi slavlje su uzveličali i vlč. Boško Čatlak, novoimenovani župni vikar u Poreču, te fra Josip Šoštarić koji od nedavno djeluje u pazinskom samostanu Marijina pohođenja. Predslavitelj ovog svečanog misnog slavlja vlč. Stipe Breko istakao se veoma nadahnutom propovjedi, poučenošću, elokventnošću i govorničkim vještinama, te jednostavnošću izričaja koji je blizak okupljenim vjernicima. Usputno ističemo kako pripremljena propovjed okupljeni puk sigurno nije ostavila ravnodušnim i bez osobnih dojmova.

U propovjedi je između ostalog vlč. Breko istaknuo da se Bog služi i nama ograničenim, nesavršenim i grešnim ljudskim stvorenjima kao sredstvom koje može doprinijeti spasu i obraćenju. Ponajprije onih sa kojima nas je Stvoritelj povezao učinivši ih djelom naših života. Samo ukoliko mu se iskreno i nesebično predamo bez vlastitih računica i motiva vođenih osobnim interesom. Prisutne vjernike potaknuo je na predanje Bogu i srcem ne samo djelom. Pritom je istaknuo i važnost osobne slobode u vlastitom predanju u službi spasenja braće ljudi. Od svetačkih primjera spomenuo se svete male Terezije koja je sve nastojala činiti iz ljubavi prema Isusu Kristu i Bogu. Pozvavši pritom sve okupljene na nasljedovanje primjera njezina života. Propovjednik je sve skupa znalački povezao sa Gospinom objavom djeci pastirima u Fatimi i njezinim pozivom čovjeku na dragovoljnu spremnost za žrtvu u službi spasenja drugih budući da spašavajući druge pomažemo i samima sebi. Još je jednom istaknuto kako je čovjek čovjeku uz ostalo i put spasenja. Euharistijsko slavlje svojim je nesebičnim zalaganjem i srčanim pjevanjem obogatio župni zbor crkve Rođenja Marijina pod vodstvom zborovođe i orguljaša prof. Marijana Linzmajera.

Po završetku misnog slavlja, koje je proteklo u naglašeno svečanom tonu, svi nazočni svećenici u bratskom su zajedništvu izvršili obnovu posvete Labinskoga dekanata Bezgrješnom srcu Marijinu, za sebe ali i župljane župa u kojima služe i djeluju. Program je okončan prigodnom zakuskom uz spontano kraće druženje. (text:DK; foto:MF)  

Najave