Obilježavanje misijskog mjeseca

Obilježavanje misijskog mjeseca

Papa Franjo je proglasio mjesec listopad misijskim mjesecom pod geslom „Kršteni i poslani“. U našoj je porečkoj i pulskoj biskupiji taj mjesec započeo, 1. rujna, primanjem misijskog križa vlč. Luke Pranjića koji je otišao u misije u daleki Ekvador.

Na nivou labinskog dekanata otvaranje Misijskog mjeseca je započelo 1. listopada, na dan Male Terezije od Djeteta Isusa – suzaštitnice misija, molitvom misijske krunice prije sv. mise koju je predvodio vlč. Mirko Vukšić, povjerenik za misije naše biskupije. Cijeli se mjesec  molilo, za sve misionare razasute diljem svijeta (njih je 79 iz domovine), po župama labinskog dekanata i to molitvom misijske krunice te Molitvom pape Franje za Izvanredni misijski mjesec. Organizirana su misijska klanjanja u župama Donji i Gornji Labin te zajednička proslava Izvanrednog misijskog mjeseca u župi Čepić u kojoj je 14. listopada održano Dekanatsko misijsko klanjanje.

Labinski su se vjernici uključili u pomoć misionarima pa  su svoj doprinos dali kroz novčanu pomoć, organiziranjem akcija za tu prigodu te molitvom.

Izložba na temu Izvanrednog misijskog mjeseca je postavljena u dvorani Blaženog Miroslava Bulešića u Gornjem Labinu i na njoj su zorno prikazani  svi naši hrvatski misionari te zemlje u kojima djeluju. Na svetim misama su podijeljene kartice sa slikom svakog pojedinog misionara i njegovom kratkom biografijom kako bi vjernici uključili u svoje molitve i  misionara kojeg su dobili.

Na sam Svjetski dan misija, 20. listopada, zajedničkim snagama  Udruge Sv. Vinka Paulskog i Caritasa organizirana je uspješna akcija prodaje kolača te fotografija koje je izradila mlada labinska umjetnica. Sav se dobrovoljni prilog uputio  na Papinska misijska djela RH. Misijske kutijice koje su izradile članice Caritasa te nabavljene kutijice „Djeca pomažu djeci“ podijeljenje su u crkvama, školama i vrtiću. Na taj će se način, štednjom do Dana Svetog Djetinjstva, 6. siječnja 2020., prikupljati novčana sredstva kako bismo razvili svijest i pokazali da mislimo i na one  najugroženije i najpotrebitije u svijetu kao i na naše misionare koji  se nesebično daju u širenju Radosne vijesti. Neka nam oni budu u molitvama uvijek a ne samo ovog Izvanrednog misijskog mjeseca jer pozvani smo pomagati jedni drugima kako bismo Krista donijeli svima.

Papa Franjo je rekao: „ Neka naše obraćenje započne od našeg srca i od našeg džepa!“ pa neka tako i bude.(LB)

Najave