Labin je 18. i 19. rujna doživio osvježenje u vjerskom i kulturnom smislu. Naime, 18. rujna je u crkvi „Rođenja Marijina” zadarski mješoviti pjevački zbor pod imenom „Condura Croatica" održao koncert izvodeći pjesme o Blaženoj Djevici Mariji od renesanse do danas. Zborom je dirigirao maestro Ivo Nižić. Možemo reći da su si publika i zbor „kliknuli”: „opipljivo se osjećalo” međusobno prihvaćanje. „Uz vaše pjevanje ova lijepa crkva djeluje prisnije, bliže, domaće...ova glazba ju tumači na neki drugi način...uzdiže naše duše u visine, ne samo da nam pogled traži krasne oltare i predivni strop, nego nam otvara duhovne, nebeske visine. Diže dušu u raj” - objasnio je vlč. Blaž Bošnjaković doživljavanje koncerta. A publika je svojim srdačnim pljeskanjem to i potvrđivala.

Dirigent, maestro Ivo i sam je konstatirao: „Mi gledamo vaša lica i vidimo da prihvaćate i nas i naše pjevanje, da sudjelujete, da niste odsutni. Drago nam je biti ovdje”. Publiku je najviše oduševilo „Virovanje (prema pivanju pivača župe sv. Martina biskupa iz Pridrage)”. Izvedene skladbe su: „Vsa lipa jesi” (14.st. - Novalja,Otok Pag), Ludovico da Vittoria: ”Ave Maria”. „O Gospoe” (glazba Ivo Nižić, riječi fra Šimun Klimatović – 15.st), Sergej Tolstokulatov: „Veličat duša moja Gospoda”, Ivan pl. Zajc: Zdravo Marijo, Joško Ćaleta (obrada): O Marijo Majko. Ivo Nižić (iz pasionskog oratorija Križina): Materino naricanje, Branko Starc: Zdrava bila Divica Marijo, Sergei Rachmaninov: Bogorodice Djevo, Ivo Nižić (iz pasionskog oratorija Svit za spasom vapije): Materina uspavanka, „Virovanje”(...).

Sutradan, 19. rujna zbor je pjevao u donjem Labinu u crkvi sv. Franje na misi u 9 sati. Župnik Blaž je kratko na propovijedi rekao: „Ovo pjevanje je pjevana propovijed puna Riječi Božje! Prepustimo   se njegovoj snazi. Parafrazirajmo sv. Augustina: 'Tko pjeva, dvostruko moli! - Također, i tko dobonamjerno sluša!” Na kraju su vjernici koji su sinoć bili na koncertu zamolili da im se otpjeva još jednom „Virujem” ( vjerovanje u misi se recitiralo). Naziv „Condura croatica” dolazi od pojma starohrvatske ninske lađe. Tim lađama je knez Domagoj zadavao velike nevolje svima koji su haračili, gusarili i vršili agresiju na hrvatski pomorski teritorij.

Labinjani su svojim gostima poklonili nešto u „istom rangu”, a to je bač. Bač je rudarski vagonet kojim je prevezeno na milijune tona kvalitetnog labinskog/raškog ugljena iz utrobe zemlje na svjetlost dana.

I na kraju se postavlja pitanje:” kako je došlo do ovog susreta?” Odgovorio nam je organizator, vlč.Blaž. „Listao sam (u tom trenutku!) novi broj Ladonje i zapela mi je za oko jedna fotografija. Bila je puna sugestija: veliki križ (Križina), ispod njega puno ljudi iz kojih isijava nešto posebno (duhovno). Piše ispod slike da se to dogodilo u Lanišću. Oratorij Križina. Osjetio sam da je to nešto veliko, duhovno... To bih želio u Labinu. Stupio sam u kontakt s vlč. Josipom Mašinom koji mi je ispričao što je to. Dao mi je kontakt s gospodinom Ivom Nižićem, koji mi je rekao da bi izvedba Križine bila prezahtjevna i za njih jer treba velika priprema i dugo bi se čekao termin za izvedbu. Onda smo se dogovorili da bude nešto manje zahtjevno i vremenski i organizacijski i dogovorili smo koncert. No, onda je došla pandemija i bilo je vrlo teško posložiti sve uvjete koji se traže. Hvala Bogu uspjeli smo na veliko zadovoljstvo i jednih i drugih. Velika hvala zboru Condura Croatica, maestru Ivi Nižiću, gradu Zadru koji im je pokrovitelj i svima koji su se odazvali na koncert i misu. Siguran sam da nitko prisutan nije zažalio: žaliti mogu samo oni koji nisu našli za shodno odazvati se pozivu.”(sudionik)

 

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.