Labin je 18. i 19. rujna doživio osvježenje u vjerskom i kulturnom smislu. Naime, 18. rujna je u crkvi „Rođenja Marijina” zadarski mješoviti pjevački zbor pod imenom „Condura Croatica" održao koncert izvodeći pjesme o Blaženoj Djevici Mariji od renesanse do danas. Zborom je dirigirao maestro Ivo Nižić. Možemo reći da su si publika i zbor „kliknuli”: „opipljivo se osjećalo” međusobno prihvaćanje. „Uz vaše pjevanje ova lijepa crkva djeluje prisnije, bliže, domaće...ova glazba ju tumači na neki drugi način...uzdiže naše duše u visine, ne samo da nam pogled traži krasne oltare i predivni strop, nego nam otvara duhovne, nebeske visine. Diže dušu u raj” - objasnio je vlč. Blaž Bošnjaković doživljavanje koncerta. A publika je svojim srdačnim pljeskanjem to i potvrđivala.


Od 26. kolovoza do 1. rujna mladi Labinskog dekanata boravili su na otoku Cresu. Sudjelovali su na ljetnom kampu za mlade kojeg su organizirali milosrdna sestra sv. Križa Mirjam Jerković i pater Ivan Dominik Iličić.

Kamp je bio ispunjen različitim aktivnostima – od pranja suđa i metenja, do molitve i klanjanja. Tema kampa bila je Blažena Djevica Marija. Buđenje je bilo u 7 h kako bismo mogli pripremiti doručak, razgibati se i napokon, započeti dan molitvom. Nakon doručka trebalo je oprati suđe, očistiti i pomoći u kuhinji oko pripreme ručka, a onda dolazi najzanimljiviji dio – nagovor. Kako je tema kampa bila Blažena Djevica Marija, svakog ju je dana s. Mirjam predstavila na drugačiji način. Prvoga dana govorila je o Njoj kao ženi koja predstavlja izraelski narod – Crkvu. Ona je majka onoga koji je stvorio Crkvu – Isusa. Zaključili smo da je uloga svake žene u Crkvi ona koju je i Marija imala – predstaviti ju, dok svećenik predstavlja Isusa.


Blagdan Uzvišenja Svetog Križa, 14. rujna, ove godine smo obilježili pokorom – Križnim putem na Skitači. Križ za nas kršćane je sveti znak. Sveti križ – znak spasenja. Svetci su o križu mnogo razmišljali, od križa mnogo učili, križ im je bio svijetlo i snaga u životu, nada u času smrti. Križ neka ima časno mjesto i u našem životu da ga se nikada ne zastidimo! Inicijativa župnika vlč. Blaža Bošnjakovića da molimo Križni put kao zadovoljštinu za naše grijehe i grijehe današnje generacije ljudi, okupila je popriličan broj vjernika. Vlč. Mirko Vukšić, vlč. Blaž Bošnjaković, vlč. Wojciech Wlazlo, vlč. Janez Barborič i vlč. Stipe Breko razmatranjima postaja Križnog puta vodili su okupljene vjernike u obnovu svojih duša. Veličanstveno zajedništvo Boga, prirode i čovjeka! Zahvalna Bogu na primljenim milostima i svima koji su pridonijeli osobnim angažmanom u realizaciji, vjerujem da će slavljenje ove svetkovine postati tradicija u našem dekanatu. (JR)

 

 

 


U petak, 17. rujna, u crkvi sv. Franje u Labinu održano je predstavljanje dviju knjiga prof.dr.sc. Josipa Grbca u izdanju Kršćanske sadašnjosti: „Hrvatski vremeplov“ i „Sve provjeravajte: dobro zadržite!“

Moderator predstavljanja prof. Danijel Mohorović je na početku održao uvodnu riječ. Predstavljači knjiga su bili prof.dr. Anton Šuljić i prof.dr.sc. Jerko Valković. Riječ dobrodošlice svim okupljenima uputio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić a nakon njega riječ je preuzeo bivši labinski a sadašnji staropazinski župnik vlč. Željko Zec. On je progovorio o boravku Josipa Grbca u Rapcu kao župnika te u isto vrijeme i o njegovoj službi ravnatelja Biskupijskog caritasa Porečke i Pulske biskupije nakon čega postaje i vrsni profesor na Teologiji u Rijeci. Osim o činjenicama koje svjedoče duhovnom profilu i kvalitetama prof. Grbca uz ostalo je istaknuta njegova sposobnost da progovori domaćem malom i običnom čovjeku. Spomenuto je i ono što se nerijetko prešućuje ili pak zaboravlja, a to je činjenica da je lokalna Istarska Crkva uvijek imala prave ljude na bitnim pozicijama unutar nje same. Prof. Grbac opravdano je stavljen rame uz rame s najvećim likovima lokalne Istarske Crkve.


Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.