Labinske župe ugostile predstavnike misija

Labinske župe ugostile predstavnike misija

U nedjelju, 2. srpnja, labinske župe Podlabina i Gornjeg Labina ugostile su na sv. misama predstavnike misija. Sv. mise je predvodio krčki biskup, predsjednik Vijeća za misije pri HBK, mons. Ivica Petanjak, a uz njega je gostovala s. Ivana Margarin, Nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Povod njihovog dolaska bio je Susret hrvatskih misionara i misionarki čiji je domaćin (od 1. do 5. srpnja) bila Porečka i Pulska biskupija.

Mons. Petanjak se u homiliji osvrnuo na nedjeljno evanđelje te istaknuo: “… ovo je već treća nedjelja koja je posvećena misijama. Prije tri nedjelje Isus je izabrao svoju dvanaestoricu i navodi ih u paru. Evanđelje nije za samce i da svatko propovijeda što mu pada na pamet nego se evanđelje najprije živi. Isus različite stavlja zajedno. Ako se dvoje ne mogu složiti onda nikakvo evanđelje ne mogu donijeti.    

Prošle nedjelje Isus govori – “Ne bojte se onih koji mogu ubiti tijelo.” Ta riječ “Ne bojte se!” dolazi u Bibliji 365 puta za svaki dan u godini. Isus nas ohrabruje da ga svjedočimo i tako idemo ovim svijetom. Kada budemo jednom stali pred Isusa Krista, sve će biti jasno. Njegova svetost i naša grješnost, koliko smo živjeli Njegovo evanđelje, to će biti sud u neizmjernoj ljubavi Božjoj. 

Današnje evanđelje zaoštrava stanje do kraja. Isus kao Sin Božji koji je postao čovjekom, imao je iskustvo obitelji. Isus kaže da stvari treba postaviti na pravo mjesto. Bog može sve podnijeti ali Bog ne može podnijeti da bude na drugom mjestu. Bog ili je na prvom mjestu ili nije Bog. Štogod mi je na prvom mjestu to je moj Bog. Ako je Bog na prvom mjestu, svi će biti na svome mjestu. Evanđelje je zahtjevno. U crkvu se ne ide zato da mi bude lijepo. U crkvu se dolazi učiti živjeti.”

Nakon propovijedi, uslijedilo je izlaganje s. Ivane o našim misionarima diljem svijeta, njihovim poteškoćama i potrebama, o radu i akcijama koje provode PMD RH kako bi se pomoglo ne samo našim misionarima u njihovom radu već i njihovim vjernicima u misijskim krajevima. Potrebe su velike pa je svaki pa i najmanji dar od velike vrijednosti i koristi za njih.

Nakon druge sv. mise, mons. Ivica i s. Ivana gostovali su u vjerskoj emisiji “Riječ vjere”.

Ove je godine na Susret pristiglo 11 misionara i misionarki: fra Ivica Perić (Zambija), don Velimir Tomić (Tanzanija), p. Tomislav Mesić (Tanzanija), s. Mirjam Filipović (Haiti), s. Ivančica Fulir (Benin), s. Iva Jelić (Ekvador), s. Elizabeta Žuljević (Uganda), s. Marija Lucija Vincek (Nigerija), don Danko Litrić (Ruanda), don Luka Pranjić (Ekvador) i p. Milan Knezović (Brazil).

Neka svim našim misionarima Gospodin udijeli milosti i snage da budu navjestitelji Radosne vijesti i milosrđa Božjega. Preporučamo ih u vaše molitve. (LB)

Najave