Križni put na Skitači

Križni put na Skitači

I ove 2022. god., okupilo se stotinjak vjernika Labinskog dekanata na tradicionalnom križnom putu na Skitači. Među okupljenima je bilo obitelji s malom i većom djecom, a osobito je lijepo bilo vidjeti naše muškarce koji su se izmjenjivali u nošenju križa. Brdo Skitača je omiljeno okupljalište ne samo Labinjana već i ostalih posjetitelja, osobito planinara koji vole boraviti u prirodi. S ovog se brda pruža prekrasan pogled na Kvarner, otok Cres, na našu ljepoticu Učku, a s druge strane na Raški zaljev pa sve do rta Kamenjak. Prirodne ljepote nam uzdižu dušu i potiču nas na zahvalu Bogu Stvoritelju.

Iako je vrijeme bilo vjetrovito, križni put na otvorenom nam je bio prigoda da slavimo Boga i za dar Njegova Sina, ali i da proživimo muku Spasitelja kroz 14 postaja kao i muku ukrajinskog naroda za kojeg smo prikazali ovaj križni put.  Dostojanstveno, u tišini i miru kojim je odisao svaki trenutak hoda, uz molitvu, na putu se pjevala korizmena pjesma “Stala plačuć tužna mati”. Čitao se križni put bl. A.K. Emmerick popraćen molitvama Sv. Alfonsa Liguorija koje su nas potakle na promišljanja od postaje do postaje.

Nakon završetka križnog puta kraj bijelog križa na samom vrhu Skitače, uputili smo se u Planinarski dom gdje su nas dočekali topli čaj, kroštule i cukerančići. Zahvalni smo svim sudionicima križnog puta, čitačima, pjevačima, svećenicima i svima koji su na bilo koji način doprinijeli općem zajedništvu. (LB)  

Najave