Komentar čitanja – Uskrsni ponedjeljak, 13. travnja 2020.

Komentar čitanja – Uskrsni ponedjeljak, 13. travnja 2020.

“Dvojica braće išli su tužni, što Isus umrije. I dođe Isus uskrsli k njima, i tuga ih mine u tren. Ostani s nama jer večer je, ostani Gospode, ostani s nama jer mrači se, ostani Gospode!” – tako lijepa uskrsna šansona opjevava današnje Evanđelje. Kleofa i njegov drug razočarani idu u svoje selo Emaus da nastave starim životom pošto je Isus ubijen i pokopan. Ni sanjali nisu da je čovjek koji ih je sustigao Isus.

Ta on je mrtav. “Prepoznati ga bijaše uskraćeno njihovim očima” – piše. I onda su se oni raspričali na dugo i široko o tome što se dogodilo s Isusom i o svome razočaranju, a on im je iz Svetoga Pisma sve dokazivao, pojašnjavao i objašnjavao. Kad su došli u njihovu kuću i sjeli za stol, Isus je razlomio kruh i u toj gesti su ga oni prepoznali, ali im je on onda nestao s očiju.

Učenici će se okupljati na ‘lomljenje kruha’ u ‘prvi dan u tjednu’ i tako će nedjelja postati dan kršćanskog bogoslužja. Kad prođe korona-kriza svake nedjelje neizostavno prisustvujmo fizički – ne posredstvom medija kao sada – kršćanskom bogoslužju. Samo ozbiljna bolest može biti razlog da ostanem doma.

vlč. Blaž Bošnjaković

Najave