Komentar čitanja, 3. travnja 2020.

Komentar čitanja, 3. travnja 2020.

Jr 20,10-13

Jeremijina je situacija kao mnogo puta naša: osjećamo se prokazani, izdani, neprihvaćeni, odbačeni i progonjeni. Osjećamo da su nam i najbliži neprijatelji, da nam kuju i žele zlo. Možda nekad i s pravom. Možda smo zaslužili. Možda smo otpor prema sebi izazvali vlastitim nevaljalim ponašanjem. U svakom slučaju, bili nevini ili krivi pa zaslužili odmazdu, to boli. Kod toga uvijek nam se čini da je previše zla, da ga nismo toliko zaslužili. Boli te kad vidiš da se netko raduje tvome padu, tvome neuspjehu. Boli kad vidiš da netko izokreće tvoje misli i namjere, kad ih nastoji drugačije tumačiti, ili nastoji tebe uvjeriti da nisi to rekao što si rekao. U koga se onda uzdati? U Jahvu, kaže Jeremija. On vjeruje u njegovu moć i pomoć. On zato zaziva i priziva Jahvu. I unaprijed mu daje hvalu jer vjeruje u njegovo izbavljenje.

Ps 18, 2-7

Prekrasne su riječi pune pouzdanja kojima psalmist imenuje Jahvu. Svaka je puna vjere u Božju snagu, zaštitu… sigurnost pod njegovim vodstvom i okriljem, nasuprot zamkama i pogibeljnim pojavama. Zazvati Jahvu – to je ono što treba činiti.

Iv 10, 31-42

I danas pratimo zaslijepljene Židove: ne mogu se maknuti od utvrđenih stavova. Za nasljeđene pojmove kadri su i ubiti, kamenovati. Puni su prijetnje na Isusa. No, on ne uzmiče: čvrsto stoji u istini, iza svojih riječi. Istinitost potvrđuje svojim djelima. Želi im otvoriti oči, da vide djela Božja u onome što on čini, jer to su djela koja je Bog navijestio po prorocima: slijepi progledaju, gluhi čuju, nijemi progovaraju, hromi hode, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje kraljevstvo Božje… Oni to vide, ali na drugačiji način: kao djelo zloga.

Nije li i u naše vrijeme dosta takvog naopakog gledanja: koliki vide u djelovanju Crkve nešto sebično, prozelitsko – da bi svećenici namamili, “kupili” nekoga u svoju crkvu, lukavo… a ne ono što ona doista radi iz ljubavi. Evo, pošto je Majka Tereza iz Kalkuta umrla, ima onih koji joj svu nesebičnu dobrotu osporavaju i žele tumačii na neki krivi, sebični, lažni način.

Ne treba se braćo i sestre obeshrabriti već ići Isusovim putom. On kaže na drugom mjestu: “Ako su mene progonili, i vas će progoniti. Ali ne bojte se! Ni vlas vam s glave neće propasti.”

vlč. Blaž Bošnjaković

 

Najave