Idite k Josipu

Idite k Josipu

Štovatelji svetog Josipa, iz Labinskog dekanata,  prisustvovali  su

4. Nacionalnom susretu članova  Molitvenih vjenčića  Prečistog Srca Josipova. Evo što o tome kaže monsinjor Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Autor: Antun Sente

Vijenac obnove i preobrazbe Hrvatskog naroda

Četvrti nacionalni susreta članova Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipa ostvaren je u subotu 14. listopada 2023. godine u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Susret se sastojao od pobožnosti svetom Josipu, pokorničkog bogoslužja, misnog slavlja, euharistijskog klanjanja, susreta voditelja i duhovnika vjenčića, zajedničkog objeda te mnoštvo podijeljenih i razmijenjenih iskustva o mnogim uslišanjima po zagovoru svetog Josipa.

Središnje misno slavlje predvodio je dr. Ivan Bodrožić, profesor na KBF sveučilišta u Splitu u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Josipova svetišta i glavnim duhovnikom svih članova molitvenih vjenčića PSJ, te svećenicima duhovnicima koji su dopratili članove vjenčića.

U prigodnoj homiliji između ostalog prof. Bodrožić je kazao kako svetog Josipa s ponosom zovemo Prečisti Čuvar Djevičin, a kojega vi u svojim vjenčićima prepoznajete kao Josipa Prečista Srca želeći istaći da je Josipova čistoća iznad naše obične zemaljske zahvaljujući zajedništvu i kontaktu s Prečistom Djevicom i s Božjim Sinom kojega je nosila. Sveti je Josip svojim Prečistim Srcem bio najbolja zaštita i možemo reći sveti je Josip bio najbolja kruna, onaj najbolji vijenac zaštite Prečistoj Djevici i Sinu Božjemu. S Marijom i Isusom njegovo je srce iz dana u dan postajalo sjajnije, lijepo poput bisera, postajao je blaženiji jer je i sam zahvaljujući Mariji Božju riječ primao na vrlo izravan način i toj istoj Riječi služio. Josip je kao štovatelj i čuvar Marijina blaženstva postao čuvar i zaštitnik i svih onih koji žive Marijino blaženstvo, a to je da slušaju Božju riječ i da ju čuvaju i da ju vrše. Tako sveti Josip postaje i nama poticaj, čuvar i zaštitnik kao što je bio čuvar Presvete Djevice. I kao što je svetom Josipu Presveta Djevica bila poticaj i nadahnuće da i sam još postojanije sluša i zdušnije vrši volju Božju pa joj je i radi toga bio vjeran i pouzdan čuvar i zaštitnik, tako sveti Josip i prema nama prihvaća ovu istu ulogu čuvara i zaštitnika.

… budite nositelji svetog preporoda Hrvatskog naroda …

Zato draga braćo i sestre ne bojite se težiti za blaženstvom. Nastojite slušati poticaje svetog Josipa, našeg zagovornika. Stavimo se svi skupa pod njegovu snažnu zaštitu slijedeći pobožno molitvene vjenčiće i sve nakane koje ste time prihvatili. Budite postojani u svojim molitvama i blaženi u sakramentalnom životu u svetoj Crkvi katoličkoj, budite odvažni u žrtvi i pokori koju ste se obvezali činiti na zagovor i poticaj svetoga Josipa. I kao što je Marijina čistoća i blaženstvo bila zarazna ako tako smijemo reći za svetog Josipa da je iz dana u dan uz nju i Sina Božjega i on postojao čišći i blaženiji.

“Neka Josipov primjer, blaženstvo, čistoća, čvrstoća i svetost bude zarazna za svakoga od nas i neka se po ovom čudesnom molitvenom vijencu Prečistog Srca Josipova, koji vi tvorite, Josipova zaštita proširi nad cijelim našim narodom. Zato draga braćo i sestre budite nositelji svetog preporoda Hrvatskog naroda jer Gospodin nas po zagovoru svetog Josipa štiti, čuva, potiče, ali isto tako i preko nas promiče svetost i zaštitu našega Hrvatskog naroda želeći nas zaštititi u ovim teškim vremenima i upraviti nas na put svetosti.”

“Neka stoga ovaj vijenac sačinjen od mnoštva malih vjenčići postane doista vijenac obnove i preobrazbe Hrvatskog naroda i njegova povratka Bogu živomu koji nestrpljivo čeka naš svet i blaženi život, a osobito u ovim vremenima kada se na neki način događa i udaljavanje i poganiziranje našega naroda, a koji je tolika stoljeća vjerno i sveto prianjao uz svoga Gospodina. Neka nas na tom putu čuva i prati zagovor svetoga Josipa zaštitnika Hrvatske, kazao je propovjednik prof. Bodrožić.”

Zahvala za izmoljeni život prerano rođene Barbare

Pri kraju misnog slavlja obitelj Zvonimira i Kristine Perak okupljenim Josipovom moliteljima zahvalili što su ih molitvom pratili pred dvije godine. Naime, tada im se u šestom mjesecu trudnoće rodila mala Barbara. Prema ocjeni liječnika u osjetljivijem razdoblju trudnoće. Liječnici su im otvoreno kazali da ne mogu sa sigurnošću jamčiti da će preživjeti, već suprotno da je puno veća vjerojatnost da prerano rođena Barbara neće preživjeti. Upravu su tu Barbaru njeni roditelji Zvonimir i Kristina pokazali opisanim članovima Josipovih vjenčića i zahvalili im za mnogu molitvu koju su okupljeni ljudi po zagovoru svetog Josipa dobrom Bogu upućivali. Zapravo nisu je mogli pokazati na rukama jer je Barbara jako živo i zdravo dijete te je neprestano trčkarala oko svojih roditelja i starijeg brata Josipa, ministranta u Josipovu svetištu. Pljesak i suza radosnica zahvalnog hodočasničkom mnoštva bila je nova molitva zahvale za ovu i mnoge druge slične dobivene milosti po zagovoru svetog Josipa.

Nakon euharistijskog klanjanja koje je predvodio p. Miljenko Sušac monfortanac slijedio je susreta voditelja i duhovnika vjenčića na kojem su razmjenjivali bogata iskustva iz svojih molitvenih vjenčića.

Svih 1500 hodočasnika karlovački domaćini, članovi karlovačkih molitvenih vjenčića, Obiteljske zajednice, Josipovih radnika i mladih okupljenih u zajednici ZAMAK nahranili su i napojili krašićkim kobasicama i okrepljujućim sokom.

Na susretu su sudjelovali Josipovi štovatelji okupljeni u MVPSJ iz: Kupinca, predvođeni p. Miljenkom Sušacom, Bizovac predvođeni vlč. Matom Matasovićem, Sutomišćice, predvođeni don Filipom Kucelinom, Štitara, Humca, Međugorja, Labina predvođeni preč. Mirkom Vukšićem, Koprivnice predvođeni vlč. Tomislavom Petrićem, Sesvetskog Kraljevca, Zagrebačke Dubrave, Donje Stubice predvođeni vlč. Ivanom Brlečićem, Lovasa, Grubišnog Polja, Španskog, Vinjanja, Tomašice, Stenjevca predvođeni vlč Kristijanom Tušekom, Ivanić Grada, predvođeni vlč. Brankom Koretićem, Bjelovara, Medulina, Zaboka, Sesvetskih Sela, predvođeni vlč. Đulianom Trdićem, Jordanovaca, Plovanije – Zadra, Kotoribe, Sesvetske Sopnice, Samobora, Svetog Martina pod Okićem, Trešnjevke, Završja, Slavonskog Broda, Jastrebarskog, Vođinca, Maglaja predvođeni vlč. Ivanom Ravlićem, Krapinskih Toplica predvođenih vlč. Marijanom Gradinšćakom i Karlovcem.

Najave