Hodočašće u Karlovac i Krašić

Hodočašće u Karlovac i Krašić

U subotu 23. listopada, vjernici našeg Labinskog dekanata hodočastili su u nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i u Krašić, rodnu župu bl. Alojzija Stepinca.

Hodočasnici su krenuli u 6 sati ujutro sa Labisnkog kolodvora. Kao duhovna pratnja hodočašću su prisustvovali vlč. Mirko Vukšić, vlč. Blaž Bošnjaković, vlč. Janez Barborič i vlč. Stipe Breko.

Dolaskom u Karlovac hodočasnici su imali mogućnost svete ispovijedi. Toga dana su u svetištu sv. Josipa hodočastili i mladi Šibenske biskupije zajedno sa svojim biskupom, mons. Tomislavom Rogićem i drugim šibenskim svećenicima.

Biskup Rogić predvodio je Misno slavlje i kroz svoju homiliju pozvao sve prisutne na življenje vjere po uzoru na zaštitnika hrvatskog naroda. Svetište je bilo prepuno vjernika, a župnik domaćin, vlč. Antun Sente napomenuo je kako je ovo najveći broj hodočasnika u svetište od početka korona krize.

Nakon Svete Mise slijedio je ručak u prostorijama svetišta i vrijeme za osobnu molitvu. Oko 14 sati hodočasnici su se zaputili prema Krašiću.

Dolaskom u Krašić, vjernike je dočekao  vlč. Ivan Vučak, upravitelj župe Presvetoga Trojstva u Krašiću. Vlč. Vučak je na jedan jednostavan način izložio život našeg hrvatskoga blaženika. Posebno je naglasio kontradiktornost nekih današnjih stavova u Crkvi koji prigovaraju Svetom Ocu zbog čekanja oko proglašenja bl. Stepinca svetim i zbog uključivanja SPCa u cijeli taj proces. Kontradiktorno je to što je upravo bl. Alojzije mučen i trovan zbog svoje nepokolebljive vjernosti Svetoj Stolici. Drugim riječima, Stepinac bi danas prvi stao u obranu Svetog Oca.

Nakon molitve u župnoj crkvi vjernici iz Labinskog dekanata zaputili su se u obilazak župne kuće u kojoj je bl. Alojzije Stepinac živio svoje godine kućnog pritvora i gdje je na kraju umro.

Zatim su hodočasnici izmolili Križni Put Alojzija Stepinca nakon čega su se uputili natrag prema Istri.

Vjerujemo da je Bog spustio svoju milost na naše hodočasnike po zagovoru sv. Josipa i bl. Alojzija Stepinca kako bi i oni mogli, nasljedujući njihov primjer, ispuniti volju Božju u svome životu. Jer to je i istinski smisao svih pobožnosti pa tako i hodočašća. (Sudionik)

 

Najave