Hodočašće krizmanika

Hodočašće krizmanika

U subotu, 25. veljače 2023. godine, krizmanici Labinskog dekanata krenuli su na hodočašće zajedno sa svojim župnicima i kapelanima putevima bl. Miroslava Bulešića. Bila je to prilika da se krizmanici upoznaju sa životom i mučeničkom smrću tog istarskog svećenika koju je podnio zbog svoje vjere, 24. kolovoza 1947. godine, nakon podjele sakramenta svete potvrde u Lanišću. Na hodočašću je sudjelovalo pedesetak krizmanika župa Gornji i  Donji Labin, Sv. Nedelja, Sv. Martin, Šumber, Plomin, Šušnjevica, Kršan i Čepić.

Prva postaja na hodočašću bilo je Lanišće gdje je bl. Miroslav podnio mučeništvo. Mještanka Lanišća, Marija Žmak, u župnoj je crkvi sv. Kancijana na živi i zanimljiv način predstavila krizmanicima život i djelo bl. Miroslava. Nakon predstavljanja, bio je red na posjet župnoj kući u kojoj je bl. Miroslav ubijen. Ondje su pogledali kratki dokumentarni film o blaženikovu životu i tom nemilom događaju. U prostoriji gdje se dogodilo ubojstvo još su vidljivi tragovi krvi na zidu koje su vjerni mještani nakon ubojstva zakrili ormarom, a otkriveni su tek 1991. godine. Slijedila je kratka okrepa i polazak za Pazin.

U Pazinu su posjetili Pazinski kolegij u kojem je blaženik od rujna 1946. do smrti 24. kolovoza 1947. vršio službu vicerektora i profesora biskupijskog sjemeništa. Vlč. Filip Celent, profesor u gimnaziji, krizmanike je uputio u život u kolegiju. U kolegiju djeluju klasična i jezična gimnazija, a učenicima su na raspolaganju i razne aktivnosti od sporta, dramskih i literarnih radionica, profesionalnog usmjeravanja i učenja o primjeni stečenog znanja u stvarnim, životnim situacijama. Nakon obilaska prostorija kolegija, uslijedio je ručak u blagovaonici i slobodno vrijeme za razgledavanje Pazina.

S autobusnog kolodvora u Pazinu krenulo se za Svetvinčenat u čijoj se župnoj crkvi sv. Vinka čuvaju zemni ostaci bl. Miroslava. Krizmanike je pozdravio župnik Svetvinčenta, vlč. Darko Zgrablić i održao katehezu o svetosti kao poslanju svakog čovjeka bez obzira na dob, stalež, spol i podrijetlo. Pomolili su se na oltaru blaženika za sve svoje potrebe i krenuli prema autobusima koji su ih vratili rodnim župama. (JV)

Najave