Gospa od drena u Šumberu

Gospa od drena u Šumberu

Blagdan Gospe Snježne, 5. kolovoza, na osobit se način proslavio u Šumberu gdje se u maloj crkvici okruženom šumom časti Gospa od drena. Ove je godine proslava bila posebna jer su se molitveni program i Euharistija održavali na prostoru ispred mrtvačnice u veličanstvenom okruženju koje priliči liturgijskom slavlju. Već od 9:00 h ujutro počeli su pristizati hodočasnici-pješaci. Među prvima je stigla grupa iz Kršana i Čepića predvođena svojim župnikom vlč. Josipom Petehom. Štovanje prema Gospi od drena svojim su pješačenjem upriličili hodočasnici iz Labina te grupa hodočasnika iz Pićna koja je imala najzahtjevniji hod i najdužu tradiciju pješačenja u ovo svetište.

U 10:00 h je započela molitva svete krunice s razmatranjima koju je predvodio župnik vlč. Mirko Vukšić. Za to vrijeme pružila se  prilika za svetu ispovijed hodočasnicima jer se više svećenika stavilo na raspolaganje. Procesijom s kipom Gospe od drena započelo je misno slavlje koje je predvodio vlč. Blaž Bošnjaković a u koncelebraciji su sudjelovali svećenici Labinskog i drugih dekanata.

Na početku je predvodnik slavlja izrazio oduševljenje prostorom na kojem se sveta misa održava i mišljenja je kako je to trebalo odavno biti tako. U propovijedi se osvrnuo na korijene blagdana kojeg slavimo pa je rekao: “Efeški Sabor u gradu Efezu je bio 431.god. na kojemu je donesena dogma da je Marija – Bogorodica tj. da je rodila ne samo čovjeka već i Boga. Za to su se vodile velike verbalne bitke jer je trebalo to sve razjasniti. U čast te dogme papa Siksto III je odlučio sagraditi u Rimu crkvu Bogorodici. Do tada su javne zgrade, tržnice, sudnice preuređivali u crkve. Kaže legenda da je papa tražio mjesto gdje bi sagradio crkvu a 5. kolovoza je u Rimu pao snijeg na brdu Eskvilino. On je to shvatio kao znak s neba da upravo na tom mjestu sagradi crkvu a njena je gradnja dovršena za vrijeme pape Liberija i nazvana je Sveta Marija Velika. Po tom događaju, da je u kolovozu pao snijeg, ustanovljen je blagdan Gospe Snježne. 

Oko 1400.god. se u Šumberu jednoj pastirici u krošnji drena ukazala Majka Božja koja joj je rekla da se na tom mjestu izgradi crkva. Prvotna crkvica je bila manja a nakon II svj. rata originalni dren je izguljen i bačen. Šumberci su ostali vjerni onome što su naslijedili pa su posadili dvije mladice drena na istom mjestu gdje je bio original. Ova je crkva bila posvećena Gospi Snježnoj 1440.god. 

Božja poruka nama danas je da će nas Bog ispuniti mirom i dati nam ono što nam doista treba. Važno je biti neporočno pred Bogom, dobro je biti neporočno i pred ljudima ali pred njima se znamo pretvarati. Gospa je ista i ovdje u Šumberu, i u Međugorju, i u Lurdu… Prije koronavirusa smo govorili kako nemamo vremena ni za misu jer moramo ovo i ono, turistima smo dozvoljavali sve što im pada na pamet, propuštali smo misu zbog zabava i utakmica. Sada svatko svakome postaje prijetnja, neprijatelj i neugodan. Kroz bol, nerazumijevanje i nevjericu onoga što se zbiva i što će se zbiti Bog progovara. On čisti naše nečiste odnose, razdvaja ono što je nepotrebno i sastavlja ono što je potrebno a to su naše obitelji. Nudi nam da razvijamo bolje odnose. Čujmo taj glas, ne plačimo za prošlim odnosima jer se neće vratiti nego stvarajmo nove nadahnute vjerom i Božjom riječju.

Danas slavimo i Dan domovinske zahvalnosti. Molimo za svoju domovinu, volimo ju i gradimo, pjevajmo joj i molimo zagovor naše nebeske zaštitnice Kraljice Hrvata. Svim živim braniteljima želimo i molimo mir u srcu a pokojnima pokoj vječni neka im daruje Gospodin.”

Nakon svete mise kip Gospe od drena je u procesiji vraćen u crkvu. Hodočasnici su imali priliku iznijeti svoje molitve prošnje i zahvale Majci Božjoj a na obližnjoj livadi i oko crkve gdje su bila parkirana vozila održala se akcija MIVA. Vlč. Blaž Bošnjaković je blagoslivljao vozila i sav prilog koji se prikupio tom prilikom bit će uplaćen za nabavku nužno potrebnih misijskih vozila za naše misionare diljem svijeta. (LB)

       

Najave