Dvadeseti Križni put na Skitači

Dvadeseti Križni put na Skitači

U nedjelju, 8. ožujka, održan je dvadeseti Dekanatski križni put na Skitači. 130-ak vjernika Labinskog dekanata okupilo se u crkvi Sv. Lucije na Skitači kako bi pobožnošću križnoga puta obilježilo svoj korizmeni hod prema Uskrsu. Divno je bilo vidjeti djecu ( najmanju od 1,5 god), mlade, obitelji pa do onih malo starijih koji su se odvažili doći na ovo brdo. Gospodin nam je darovao prekrasan sunčan dan.

Riječi dobrodošlice uputio nam je domaći župnik vlč. Blaž Bošnjaković koji je zahvalio svima onima koji su u ovih 20 god. sudjelovali u stvaranju i održavanju postaja križnog puta. Dostojanstveno smo krenuli putem križnog puta predvođeni domaćim župnikom, dekanom vlč. Mirkom Vukšićem i vlč. Josipom Petehom. Ove je godine izabran Križni put bl. Miroslava Bulešića zbog obilježavanja njegove stote godišnjice rođenja.

U molitvama su sudjelovale sve župe dekanata, sve naše molitvene i pastoralne zajednice (počev od ministranata, prvopričesnika, krizmanika, Caritasa, radio-ekipa, udruge Sv. Vinka, zaj. hagioterapije, zaj. za duše u čistilištu). Od postaje do postaje upućivali smo Gospodinu molitve za sve potrebe našega kraja: za narod, obitelji, djecu i mlade, svećenike, za rad tvornica, zadržavanje stanovništva na ognjištima, rast u vjeri i ljubavi, pomaganje siromašnima i najpotrebitijima, za duše pokojnih ali i bolesnih živih duša. Svatko je od nas u svom srcu uz opće molitve iznosio Bogu i svoje osobne molitve i prošnje. Zdušno i s poštovanjem se pjevalo uronjeno u muku Gospodina našega Isusa Krista. Došavši do 15-te postaje i na sam vrh brda poželjeli smo, poput Isusovih učenika na Gori Preobraženja Tabor, ostati ovdje, bliže Bogu.

Nadahnuti proživljenim mislima našega blaženika spustili smo se u obližnji Planinarski dom gdje su nas domaćini počastili toplim čajem i slasticama.

Okupani sunčevim zrakama na čistom zraku i ispunjeni dirljivim porukama križnoga puta, odlučili smo da se i dogodine svi zajedno nađemo na istom mjestu. Ovaj nam je Križni put bio još jedan poticaj da svjedočimo kako je lijepo živjeti s Kristom i braćom ljudima i kako smo spremni utkati se u tkivo povijesti ovog kraja dajući svoj obol duhovnom rastu naše Crkve u ovom djeliću koji se zove Labinski dekanat. (LB)

Najave