Djeca Labinskog dekanata na susretu djece u Vrbovskom u organizaciji zajednice OMNIA DEO

Djeca Labinskog dekanata na susretu djece u Vrbovskom u organizaciji zajednice OMNIA DEO

U subotu, 4. veljače 2023., dvanaestero djece iz Labinskog dekanata sudjelovalo je na susretu djece u župi Vrbovsko, u Gorskom kotaru, na susretu djece u organizaciji zajednice Omnia Deo. Djeca su na put krenula s kapelanima župa Gornji Labin, don Stipom Brekom i vlč. Juricom Vekićem. Susret je započeo u 10 h u dvorani OŠ Ivan Goran Kovačić duhovnim nagovorom i poticajima za rast u krepostima duhovne majke zajednice, Jozefine Glasnović, koja je iz svojeg bogatog duhovnog života izdvojila neke detalje iz svoga djetinjstva: kako je uvijek govorila istinu, bez obzira na sve, kako se uvijek trudila Bogu uzvraćati na ljubav i uvijek Bogu prikazivala žrtve.

Nakon kratkog nagovora, časne sestre okupile su djecu u prikladne grupe i s njima pošle u učionice škole gdje su djeca sudjelovala na raznim radionicama na temu Gospe Lurdske i Bernardice Soubirous, kojoj se Gospa ukazala 11. veljače 1858. Djeca su nakon radionica krenula na sv. misu koju je u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka predslavio vlč. Jurica Vekić u koncelebraciji s vlč. Frankom Markulićem, župnikom u Lunu na otoku Pagu.

Propovjednik je usporedio ovaj susret s Isusovim pozivom u evanđelju na osamu, na udaljavanje od svakodnevnice i osluškivanje Božjeg glasa u srcu. To je svima u današnjem vremenu jako potrebno jer smo neprestano izloženi gomili informacija zbog kojih je jako teško čuti Božji glas. Posebno su djeca tome izložena preko suvremenih tehnologija, od mobitela, računala, igraćih konzola… Potrebno je imati vrijeme u danu, tjednu, mjesecu kada nećemo gledati na mobitel, kada ćemo ugasiti računalo, kada ćemo prestati igrati igrice kako bismo posvetili vrijeme Bogu. To je za djecu veoma važno jer su posebno u ovo vrijeme izložena različitim sadržajima koji ih mogu udaljiti od vjere. Treba tražiti Božju mudrost i milost kako bi znali prepoznati korisne sadržaje od onih koji im štete. Na sv. misi je ministriralo i petnaestak ministranata iz raznih župa.

Nakon sv. mise djeca su krenula nazad u školu gdje su ih čekali pizza i sokovi, nakon kojih su izašli u dvorište škole koje je bilo prekriveno debelim pokrivačem snijega. Nakon igre, grudanja i sanjkanja bilo je vrijeme za povratak u svoje župe.

Na susretu su se sklopila mnoga prijateljstva i produbila postojeća, djeca su upoznala svoje vršnjake koji aktivno sudjeluju u životu vlastite župe, razmijenili su iskustva i radosno očekuju ponovni susret koji će se održati 4. ožujka 2023. u župi Ravna Gora također u Gorskom kotaru. (JV)

Najave