Crna ovca

Crna ovca

U stadu bijelih ovaca bila je jedna crna. Svi su bili protiv nje i grdili je na svakom koraku. Čim bi je vidjele, druge su ovce blejale: “Makni se što dalje od nas! Ti si naše najveće ruglo, ti si bolesna ovca!” Uživale su u tome da je natjeraju u plač. Najokrutnija je bila Belinda, velika bijela ovca, predvodnica stada, nju su poslušno slijedile sve druge ovce.

Crna ovca bile je tužna, željela je samo jedno: da bude kao sve druge ovce, ali sama nije mogla promijeniti boju svoga runa. Ponekad bi pobjegla da se sakrije, ali bi se uvijek morala vratiti stadu, jer bez njega nije mogla.

Belinda, jaka i ohola ovca, odlučila je poći u svijet da otkrije nove i bolje pašnjake. Pridružila bi se nepoznatom stadu i počela sa samohvalama: “Ja sam u svome stadu predvodnica, sve ovce me slušaju, ja o svemu odlučujem…”

Jednoga dana pristupi velikom neobičnom stadu: sve su ovce bile crne. Zaustavila se u čudu, nasmijala se i ponosna na svoju ljepotu krenula prema njemu. Kad su je vidjele, ovce iz crnoga stada udariše u podrugljiv smijeh. Belinda nije uspjela ni otvoriti usta da bilo što zableji, kad jedna velika crna ovca stupi pred nju i reče prijetećim glasom: “Smješnijega stvorenja nismo vidjele. Oderat ćemo ti to odurno runo da vidimo tvoju prirodnu boju!” Cijelo se stado grohotom smijalo.

Belinda se okrenu u mjestu i pojuri što dalje od crnih ovaca i njihova zajedljiva smijeha. Bježeći tako, nađe se pred golemim ovčinjakom, nešto slično još nikad nije vidjela. U njemu je bilo bijelih, crnih, crvenih i bijelo-crnih ovaca. Sad ni sama više nije bila sigurna, ali je znatiželjno čekala kako će je primiti. Ovce su je srdačno upitale: “Odakle si?”

“S druge strane planine”, odgovori. Jedna crna ovca priđe joj bliže. Belinda pokuša pobjeći, ali joj crna ovca reče: ” Ne boj se! Ostani s nama koliko želiš, ovdje ima dobre trave u izobilju, mi svim ovcama koje nam se pridruže želimo dobrodošlicu.” Belinda je u tom čudnom stadu ostala dva dana, a zatim se odlučila vratiti svojima. Opraštajući se od golemoga stada, reče: “Vi ste najbolje stado na svijetu. Prihvaćate i poštujete ovce svih boja. Mi imamo samo jednu crnu ovcu…”

Izaberi ljubav, a ne mržnju.

Izaberi osmijeh umjesto namrgođena lica.

Pridruži se onima koji grade, a ne onima koji ruše.

Druži se s onima koji vjerni ostaju, a ne s onima koji odustaju.

Izaberi ljude koji hvale, a ne one koji kude.

Uvijek liječi, nikad ne ranjavaj!

Radije daj drugima, nego da od drugih tražiš.

Učini nešto, nikad nemoj stajati skrštenih ruku.

Praštaj, ne proklinji!

Moli, nikad ne očajavaj!

Bruno Ferrero

Najave