“Condura Croatica” – Mješoviti pjevački zbor iz Zadra gostovao u Labinu

“Condura Croatica” – Mješoviti pjevački zbor iz Zadra gostovao u Labinu

Labin je 18. i 19. rujna doživio osvježenje u vjerskom i kulturnom smislu. Naime, 18. rujna je u crkvi „Rođenja Marijina” zadarski mješoviti pjevački zbor pod imenom „Condura Croatica” održao koncert izvodeći pjesme o Blaženoj Djevici Mariji od renesanse do danas. Zborom je dirigirao maestro Ivo Nižić. Možemo reći da su si publika i zbor „kliknuli”: „opipljivo se osjećalo” međusobno prihvaćanje. „Uz vaše pjevanje ova lijepa crkva djeluje prisnije, bliže, domaće…ova glazba ju tumači na neki drugi način…uzdiže naše duše u visine, ne samo da nam pogled traži krasne oltare i predivni strop, nego nam otvara duhovne, nebeske visine. Diže dušu u raj” – objasnio je vlč. Blaž Bošnjaković doživljavanje koncerta. A publika je svojim srdačnim pljeskanjem to i potvrđivala.

Dirigent, maestro Ivo i sam je konstatirao: „Mi gledamo vaša lica i vidimo da prihvaćate i nas i naše pjevanje, da sudjelujete, da niste odsutni. Drago nam je biti ovdje”. Publiku je najviše oduševilo „Virovanje (prema pivanju pivača župe sv. Martina biskupa iz Pridrage)”. Izvedene skladbe su: „Vsa lipa jesi” (14.st. – Novalja,Otok Pag), Ludovico da Vittoria: ”Ave Maria”. „O Gospoe” (glazba Ivo Nižić, riječi fra Šimun Klimatović – 15.st), Sergej Tolstokulatov: „Veličat duša moja Gospoda”, Ivan pl. Zajc: Zdravo Marijo, Joško Ćaleta (obrada): O Marijo Majko. Ivo Nižić (iz pasionskog oratorija Križina): Materino naricanje, Branko Starc: Zdrava bila Divica Marijo, Sergei Rachmaninov: Bogorodice Djevo, Ivo Nižić (iz pasionskog oratorija Svit za spasom vapije): Materina uspavanka, „Virovanje”(…).

Sutradan, 19. rujna zbor je pjevao u donjem Labinu u crkvi sv. Franje na misi u 9 sati. Župnik Blaž je kratko na propovijedi rekao: „Ovo pjevanje je pjevana propovijed puna Riječi Božje! Prepustimo   se njegovoj snazi. Parafrazirajmo sv. Augustina: ‘Tko pjeva, dvostruko moli! – Također, i tko dobonamjerno sluša!” Na kraju su vjernici koji su sinoć bili na koncertu zamolili da im se otpjeva još jednom „Virujem” ( vjerovanje u misi se recitiralo). Naziv „Condura croatica” dolazi od pojma starohrvatske ninske lađe. Tim lađama je knez Domagoj zadavao velike nevolje svima koji su haračili, gusarili i vršili agresiju na hrvatski pomorski teritorij.

Labinjani su svojim gostima poklonili nešto u „istom rangu”, a to je bač. Bač je rudarski vagonet kojim je prevezeno na milijune tona kvalitetnog labinskog/raškog ugljena iz utrobe zemlje na svjetlost dana.

I na kraju se postavlja pitanje:” kako je došlo do ovog susreta?” Odgovorio nam je organizator, vlč.Blaž. „Listao sam (u tom trenutku!) novi broj Ladonje i zapela mi je za oko jedna fotografija. Bila je puna sugestija: veliki križ (Križina), ispod njega puno ljudi iz kojih isijava nešto posebno (duhovno). Piše ispod slike da se to dogodilo u Lanišću. Oratorij Križina. Osjetio sam da je to nešto veliko, duhovno… To bih želio u Labinu. Stupio sam u kontakt s vlč. Josipom Mašinom koji mi je ispričao što je to. Dao mi je kontakt s gospodinom Ivom Nižićem, koji mi je rekao da bi izvedba Križine bila prezahtjevna i za njih jer treba velika priprema i dugo bi se čekao termin za izvedbu. Onda smo se dogovorili da bude nešto manje zahtjevno i vremenski i organizacijski i dogovorili smo koncert. No, onda je došla pandemija i bilo je vrlo teško posložiti sve uvjete koji se traže. Hvala Bogu uspjeli smo na veliko zadovoljstvo i jednih i drugih. Velika hvala zboru Condura Croatica, maestru Ivi Nižiću, gradu Zadru koji im je pokrovitelj i svima koji su se odazvali na koncert i misu. Siguran sam da nitko prisutan nije zažalio: žaliti mogu samo oni koji nisu našli za shodno odazvati se pozivu.”(sudionik)

Najave