Božićni koncert obogatio Labin

Božićni koncert obogatio Labin

Božićna bajka u starogradskoj jezgri Labina obogaćena je još jednim iznimnim glazbenim doživljajem na blagdan sv. Stjepana u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije. Već tradicionalni Božićni koncert, ovoga puta u organizaciji Župe Labin Gornji, okupio je župne zborove Labinskog dekanata, goste i mlade glazbenike koji su dali posebnu notu ovom koncertu, a brojna publika je uživala u skladnim zvucima prigodnih božićnih pjesmama.

Skup je pozdravio vlč. Blaž Bošnjaković zaželjevši da u srcu svakog čovjeka rođenje Isusovo donese mir, ljubav, praštanje i pomirenje. Neka se tu zagrle pravda i mir kao temelj istinske slobode i ljudskog dostojanstva.

Koncert je otvorio zbor domaćina hrvatskim tradicionalnim napjevom Svim na zemlji pod vodstvom prof. Marijana Lincmajera koji je potom na marimbi pratio bezvremenu Tihu noć u izvedbi Olje Frolo i Ivone Kiršić.

Zbor NEO se  predstavio jednom od 4000 zapisanih hrvatskih božićnih pjesama, pučkim napjevom iz Dalmacije Ovoga vrimena, a Romina Peti i Toni Cukon nadahnutom izvedbom Ave Marie raznježili su publiku. Združeni zbor župa Kršan i Plomin pod vodstvom Lorene Sergović pripremio je svima poznatu tradicionalnu pjesmu Dvorani neba.

Poeta Daniel Načinović svojim je stihovima Kovarski Božić i  Božićna noć – La notte del signore započeo kratki intermezzo programa te su se na njegove stihove skladno nadovezale instrumentalne izvedbe mladih glazbenika labinske Glazbene škole: duet flauta, Ria Gobo i Sara Bernaz sa spletom božićnih pjesama, VII.st. orkestralne suite J.S.Bacha, Badinere na marimbi u izvedbi Filippa Kranjca i prof. Marijana Lincmajera te za kraj Mia Gergorić na klaviru i Ria Gobo na flauti sa obradom pučke pjesme iz Gradišća, Djetešce nam se rodilo.

U nastavku koncerta Filip Špionjak pokazao je svu raskoš i svog toplog baritona izvedbom arije Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, Jalta skladatelja Alfija Kabilja uz pratnju marimbe. Zbor župe Gospe Fatimske pod vodstvom Ljiljanke Česnik pripremio je pučki napjev iz Vodica, Vesel’mo se ov’čas , a KUD Ivan Fonović Zlatela podsjetio je sve na našu tradiciju, dvoglasje tijesnih intervala istarske ljestvice pjesmom U sej vrime godišća.

Pod dirigentskom palicom prof. Đenane Levak nastupio je mješoviti zbor Zajednice Talijana “Giuseppina Martinuzzi“ izvedbom talijanske kancone Tu scendi dalle stelle, a koncert je zaključila Klapa Labin s autorskom pjesmom Ede Domjanića Rodi se Božji sin.

Svih stotinjak sudionika koncerta zajedno su sa publikom otpjevali za kraj konceta Radujte se narodi i bio je to doista veličanstveni završetak jedne divne glazbene večeri.

No, ovdje glazba nije stala, već je uslijedio koncert klasične glazbe Sipping session gitaristice Anise Perganlija i Edia Šiljka na violini, oboje profesori u Glazbenoj školi Matka Brajše Rašana Labin.

Topli i nježni zvuci ispunili su blagdansku noć te je to bila još jedna prava glazbena poslastica u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Labin – predivna glazbena Božićna čestitka!

Sretan vam Božić!

(text: Alis Saina; foto: Gordana Krizman)

Najave