Blagdan Male Gospe

Blagdan Male Gospe

U Crkvi Rođenja Marijina proslavljen je blagdan Male Gospe, zaštitnice istoimene župe. Sv. misu je predvodio fra Darko Tepert, gvardijan Pazinskog samostana uz koncelebraciju svih svećenika labinskog dekanata.

Predvoditelj slavlja je u svojoj homiliji istaknuo: „U današnjem se evanđelju spominju veliki likovi iz povijesti izraelskog naroda, povijesti našega spasenja još od Knjige Postanka, počevši od Abrahama, Izaka i Jakova, praoce naše vjere. Onda je tu kralj David iz čije će loze doći Isus. Osim tih velikih likova u Davidovu potomstvu nalazimo i negativne primjere. Spominje se kralj Ahaz koji nije htio tražiti znak od Boga. Kralj je bio neposlušan Božjoj riječi. Zatim je tu kralj Manaše koji je dopustio da se podignu svetišta drugim bogovima, sklapao je saveze s narodima s kojima je Bog zabranio da se sklapaju. Imamo zatim kralja Jehoniju kojemu je prorok Jeremija rekao kako iz njegova potomstva više nijedan kralj neće doći. Kao da se to prokletstvo ostvarilo jer više nitko značajan neće biti u tom potomstvu. Sve dok se uz Josipa nije pojavila Marija koja je unijela promjenu u tu Davidovu lozu. Marija mala, neznatna omogućava da se u tom Davidovu rodu ostvari Božje obećanje.“

Na kraju sv. mise, svi su svećenici u procesiji kroz crkvu došli do oltara Gospe Lurdske gdje su, svaki ponaosob, posvetili sebe, svoje župe i župljane Bezgrješnom Srcu Marijinu. Svim su vjernicima podijeljene sličice Blažene Djevice Marije s osobnom posvetom Njenom Bezgrješnom Srcu te su oni, nakon svečanog završnog blagoslova, ostali uz oltar u pojedinačnoj molitvi a nakon toga u zajedničkom druženju uz zakusku u Pastoralnom Centru Bl. Miroslava Bulešića.

Najave