25 godina služenja sv. misa u Kranjcima

25 godina služenja sv. misa u Kranjcima

Crkvicu u Kranjcima podizali su stari Grci koji su bili jako bogati. Crkvica je posvećena sv. Floru biskupu. Sv. Flor je 525. godine bio biskup u Novigradu a već oko 550. godine bila mu je posvećena crkvica u Kranjcima uz koju je bilo i groblje. Kamene pregrade u crkvici, kameni stup oltara i kamena ploča na prozoru nisu mlađe od 7. stoljeća. Ti su kameni dijelovi iz ranije crkve koja je bila na istom mjestu ili u blizini. U današnjem obliku ona je iz 13. stoljeća, iz doba romanike. Nalazi se nedaleko sela Kranjci na posjedu obitelji Glavičić. Ključ crkvice se čuva u obitelji Glavičić još od Božinog pradjeda pa sve do danas. Ta crkvica je stoljećima pripadala župi Sv. Lucije, odnosno Skitači a nakon toga spada pod labinsku župu.

Nekad su svećenici dolazili svake nedjelje u Kranjce služiti misu. Od 1982. do 1996.god. u crkvici nije održana nijedna misa. Prijedlog Boža Glavičića, koji se brinuo o crkvi i uzdržavao je još od malih nogu, da se ponovno počinju služiti  sv. mise u Kranjcima podržao je tadašnji labinski župnik vlč. Vilim Grbac. 4. svibnja 1996. god. na sv. Florijana održana je prva misa nakon pauze. Misio je vlč. Vilim Grbac. Od tada se služe mise 3 puta godišnje: za sv. Florijana (4.05), za sv. Roka (16.08) i za sv. Flora zadnje subote u listopadu. U crkvici je postojao i vrlo stari kip sv. Florijana te slika na kojoj su prikazani sv. Florijan, sv. Rok i sv. Šimun apostol iz 18. stoljeća. Biskup Ivan Milovan je izrazio želju da crkvica bude posvećena sv. Floru što se objeručke prihvatilo te postoji dokument kao dokaz o tome.

Po prvi put se 2006. god. služi misa na čast sv. Flora a predvoditelj misnog slavlja je bio vlč. Željko Zec. Božo Glavičić je uložio veliki trud oko crkvice, tako da su proslave bile obogaćene pjesmom zborova, raznovrsnim kulturnim programom počev od recitacija male djece pa sve do svirke na istarskim narodnim instrumentima starijih sudionika.  Na kraju misnog slavlja nikad nije izostala zakuska nakon koje je uslijedilo jedno lijepo druženje u prirodi koje je postalo tradicija. Bilo je tu i puno krštenja pa čak i jedno vjenčanje.

2008. god. sv. misu u Kranjcima slavi biskup Antun Bogetić, nekadašnji labinski župnik. Dolaze ljudi iz raznih krajeva. Nakon smrti Bože Glavičića ovu lijepu tradiciju nastavljaju njegova obitelj i mještani sela Kranjci koji su ustrajni, što je za svaku pohvalu, da se održavaju svete mise u crkvici sv. Flora i dalje. I u ovim teškim vremenima epidemije koronavirusa oni su uporni jer kako sami kažu nije važno koliko će vjernika doći na sv. misu već je bitno da se misa služi. U proteklih 25 godina izmjenilo se puno svećenika koji su dolazili u Kranjce ali jako je bitno i pohvalno da su svi oni bili otvoreni i podržali su inicijativu obitelji Glavičić. Uvijek su ih poticali da nastave dalje na slavu Boga i stavili su im se na raspolaganje. 

Obitelj Glavičić upućuje jedno veliko hvala dragom Bogu koji je uvijek uz njih te veliko hvala vlč. Mirku Vukšiću koji im je velika podrška. Ne zaboravljaju zahvaliti i svim dragim ljudima koji pomažu na bilo koji način i koji dolaze na misu u Kranjce. Kao što sami kažu “jer upravo zato smo imali 25 predivnih godina i nadamo se još puno lijepih proslava”. (text: Šima, Petra i Ivanka Glavičić; foto: Moreno Franković)

 

Najave