Crtice o župi

Naziv: Župa Gospe Fatimske

Župni zaštitnici: Gospa Fatimska – 13. svibnja, Sv. Franjo – 4. listopada

Naselja župe: gradsko naselje u Donjem Labinu

Stanovnika: oko 2500, katolika oko 1500

Župna kuća: Zelenice 12, 52220 Labin

Kontakt: 091 788 1094

Župnik: vlč. Blaž Bošnjaković

 

Vlč. Blaž Bošnjaković
Vlč. Blaž Bošnjaković


Gospa Fatimska

Dana 13. svibnja 1917. god., u portugalskom mjestu Fatimi, Gospa se prvi puta ukazala malim pastirima: Luciji, Franji i Hijacinti, a kroz narednih 5 mjeseci to je činila svakoga 13. u mjesecu, otkrivajući im posebne tajne, koje se mogu sažeti u poziv na iskrenu pokoru, post i obraćenje srca. Prisjećajući se Gospinih ukazanja i fatimskih tajni, Crkva 13. svibnja slavi blagdan Gospe Fatimske, te time posebno želi uputiti vjernicima poziv na iskrenu pokoru i molitvu, kao najdjelotvornija sredstva suprotstavljanja zlu.

Ukazanja Anđela Portugala

Prije Marijinih ukazanja, troje malih pastira: Lucija (Lucia de Jesus dos Santos), bl. Franjo (Francisco Marto) i bl. Jacinta (Jacinta Marto), stanovnici sela Aljustrel u blizini Fátime, doživjeli su tri ukazanja Anđela Portugala ili Anđela Mira.


Crkva svetih Kuzme i Damjana mučenika

Crkvica Sv. Kuzme i Damjana, nekada grobna kapela obitelji Depangher, nalazi se na podnožju Labina i na rubu nekadašnjeg posjeda Manzini, koji početkom ovog stoljeća dolazi u ruke obitelji Schira.

Izgrađena je 1450. godine u gotičkom slogu. To je omanja kamena crkva s gotičkim portalom i preslicom s jednim oknom, ali bez zvona na pročelju. Ima izbočenu višekutnu apsidu i kameni oltar. Na zidovima su ostaci fresaka i glagoljički grafiti iz XVI. i  XVII. stoljeća, koje je 1946. godine otkrio prof. Branko Fučić.

Sveti Kuzma danas se smatra zaštitnikom liječnika i kirurga, dok se sveti Damjan slavi kao zaštitnik ljekarnika i farmaceuta. Ponekad se u umjetnosti prikazuju s medicinskim simbolima i amblemima. Spominju se u katoličkoj liturgiji, i to u litaniji svetaca.

Blagdan sv. Kuzme i Damjana prema katoličkom kalendaru slavi se 26. rujna.

Molitva sv. Kuzmi i Damjanu

Bože, ti si svetog Kuzmu i Damjana odredio da budu liječnici ljudskih duša i tijela bez ikakve nadoknade. Obdario si ih darom čudotvornog liječenja i po njima proslavio svoje svemoćno ime. Molimo te, svemogući Bože, pogledaj i na današnje bolesnike u duši i tijelu, po zagovoru svojih svetih liječnika Kuzme i Damjana, izliječi njihove boli, obdari ih zdravljem da ti trajno zahvaljuju. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen. Oče naš…


Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.