Draga braćo i sestre, srdačno vas pozdravljam u ovim izvanrednim okolnostima, pandemije koronavirusa i izoliranosti… 

Nadam se, da vam sve više nedostaje naše župno zajedništvo, iako smo svjesni da nije bilo savršeno, kako od nas svećenika prema vama vjernicima, od vas prema nama,a još manje među vjernicima međusobno. Svi smo tu zakazali. Premalo smo brinuli jedni o drugima, nismo se znali radovati svakom bratu i sestri koji bi se uključili u našu župnu zajednicu, u našu crkvu?! Tek sada, kada nemamo ništa od toga, uviđamo kako je ono bila milost Božja.


Na blagdan Cvjetnice, 5. travnja, pruža nam se mogućnost blagoslova maslinovih grančica u emisiji "Riječ vjere" koja se emitira nedjeljom od 13:00 do 14:00 h. Ukoliko možete nabavite maslinove grančice u svome domu i svećenik će izmoliti blagoslov za vrijeme vjerske emisije. U 11:00 h svetu misu će u crkvi Rođenja Marijina u Gornjem Labinu služiti vlč. Mirko Vukšić i vlč. Boško Čatlak čiji ćete prijenos moći pratiti preko facebooka. I na toj će misi svećenici blagosloviti maslinove grančice.


Korizma ulazi u svoj vrhunac. Pred nama je peti tjedan našeg kršćanskog vraćanja u realnost, susretanja stvarnosti ovog svijeta. Korizma nas suočava s našom ljudskošću, postajemo svjesniji vlastite krhkosti, ona je naš susret s nevoljom, s nesrećom, naš sudar sa zlom, s tamnom stranom našeg ljudskog postojanja. Ove godine posebno. Čitav svijet mijenja se u sudaru s neizbježnom nevoljom, bolešću. Što nam evanđeoska riječ govori? Kojom snagom Isusov nastup i nama može biti snaga?


Danas je trebao biti u Gračišću, po "Stazi svetog Šimuna", križni put mladih Biskupije porečke i pulske. Izuzetan i kvalitetan događaj. Neće ga biti. Neće biti uopće nikakvog okupljanja mladih vjernika. Bit će doma kao i svi ostali. Neće čuti poruku spasenja, onu njima približenu, njihovoj dobi, njihovim specifičnim problemima. A mladi, koliko god bježali ispod autoriteta i pouke, ipak i jedno i drugo trebaju za svoj pravilan razvoj, da se imaju u svom mladenačkom buntu o što oprijeti, u što uprti i tako isplivati na površinu, dignuti glavu iznad problema. Jeremija u današnjem odlomku govori da mu "Jahve objavi", te zna. Što zna? Zna da mu zlo spremaju, da mu zlo kuju, dok je on naivan... kao mladi, toliko puta! Koliki mladi vjeruju da im prodavači zabave, glazbe, jela, pila, plesa, elektoničkih igrica, kladionica... žele dobro, a spremaju im zamku da ih iscrpe i onda iskorijene, da im se "ime više nikad ne spominje"? Žele li mladi poput Jeremije čuti Jahvu pa da znaju što im se sprema? Ili će radije sami voditi svoje bitke, npr. na internetskim stranicama dok ne polude, dok se ne razbole, dok se ne "sakriju u mišju rupu" izmučeni zlobom "mobingaša"?


Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.