Adventus (dolazak) značio je u staroj Grčkoj godišnji dolazak božanstva u svoj hram. U političkom rječniku ova je riječ označavala prvi službeni posjet neke poznate ličnosti. U prvih kršćanskih pisaca adventus je označavao dolazak Kristov među svoje vjernike, slično kao i pojmovi natale i epihania.

1. Priprava na Božić na Zapadu se prvo bilježi u Galiji i Španjolskoj. Trajala je tri tjedna i vrlo je vjerojatno da se uklapala u pripravu na krštenje koje se podjeljivalo na Bogojavljanje, tako da bi došašće bilo „božićna korizma”. Sabor u Zaragozi 380. određuje da vjernici revnije dolaze u crkvu od 17. prosinca do Bogojavljanja Rimu se došašće pojavljuje tek u drugom dijelu 6. st. Dvostruki je smisao rimskog došašća. S jedne je strane to priprava na Božić, a s druge strane je to radosno iščekivanje konačnog Gospodnjeg dolaska na koncu svijeta. Zanimljivo je da su se prema Misalu Pija V. svakog običnog dana u došašću uzimali isti obrasci molitava i čitanja, tako da su svećenici cijelu misu znali napamet. Pa ipak, ljudi su hrlili na zornice!


Prva nedjelja Došašća, bila je prigoda da župnik župe Podlabin, vlč. Blaž Bošnjaković svečano blagoslovi novi Misal. Poticaj za kupnju novog, krenuo je za vrijeme devetnice sv. Franji (04.10.2020 god.). Molitvom i prigodnim homilijama prisjetili smo se Franjinog života, koji je uzor vjernicima. Sv. Franje se spominjemo kao dosljednog nasljedovatelja Krista u jednostavnosti, istinskom siromaštvu i slobodi duha. Živio je skromno, živeći od Božje providnosti, skrbio se za siromašne.


Dragi vjernici!

Započela je nova crkvena godina s liturgijskim vremenom koje se naziva Advent ili Došašće. To je milosno vrijeme iščekivanja Rođenja Gospodina našega Isusa Krista a ujedno i njegovog drugog slavnog dolaska. Za nas kršćane, ovo vrijeme, ima i još veće značenje. Naša Domovina kao i cijeli svijet pogođeni su koronavirusom, koji je mnoge rastužio, učinio nemirnima, bojažljivima… Stoga smo, mi kršćani, pozvani pokazati još više svoju vjeru i povjerenje u Isusa, svoju ljubav prema ljudima te kroz osobnu duhovnu pripremu – ispovijed, euharistiju (zornice), molitvu i djela ljubavi, pomoći svijetu izaći iz ove pandemije … Sve vas pozivamo da se ovog došašća ispovijedite i ne čekate zadnje dane prije Božića, zbog koronavirusa i gužve.


Dragi vjernici župa Gospe Fatimske i Marcilnice,

Od nedjelje, 29. studenog, na jednoj sv. misi može biti samo 25 osoba pa vas pozivamo da dolazite na sv. mise preko tjedna kako ne bi bila gužva nedjeljom. Dakle, imamo sv. mise nedjeljom u crkvi Sv. Franje u 9:00 h, 11:00 h i 18:00 h te svaki dan u 18:00 h. Od ponedjeljka, 30. studenog, služit ćemo i mise zornice u 6:00 h ujutro. Oni koji redovito dolaze na večernju sv. misu neka tako i nastave kako ne bi na zornici premašili zadani broj. Preporučamo da na zornice vjernici iz drgih župa idu u svoje župe. Djeci preporučamo da dođu neki radni dan navečer u 18:00 h. Nedjeljom će biti moguće pratiti misu i vani jer ćemo staviti vanjsko ozvučenje. Dolazit ćemo i van dijeliti sv. pričest. Nastojat ćemo da mise budu kraće kako se ne bi smrzavali. Ne zaboravimo na ulazu u crkvu dezinficirati ruke. Hvala na razumijevanju.

Vaši župnik Blaž i kapelan Wojtek


Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.