Crtice o župi

Naziv: Župa sv. Lovre, mučenika

Župni zaštitnici: sv. Lovro

Naselja župe: Diminići, Kobaići, Letiši, Spanjoli, Vlakovo, Gopčići, Kršančevo selo, Staniševo , Sorići, Perčići, Županeti,( Ubitanti)  nisam našla na googlmapu a to stvarno piše u knjizi, Skarpoči, Burjaki, Trgetari, Ivanošići, Trget, Stanje, Lončari, Dobrani, Macarini, Spari, Bortulići, Mikulezići, Kumini, Vlaska, Reburići, Rovinježi, Polje, Viškovići, Brovinje , Koromačno, Dušice, Brestovica, Knapići

Stanovnika: 320, katolika 302

Župna kuća: Diminići 2, 52222 Koromačno

Kontakt: 091 788 1094

Župnik: vlč. Blaž Bošnjaković

 

Vlč. Blaž Bošnjaković
Vlč. Blaž Bošnjaković


Sveti Lovro kršćanski je svetac, rođen oko 225. u rimskom naselju Osca (danas španjolski grad Huesca). Bio je učenik pape Siksta II, koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina volio očinskom ljubavlju. Unatoč mladoj dobi uvrstio ga je među sedmoricu uglednih rimskih đakona te ga postavio za protođakona. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, prorekao mu je da ga čeka teška borba za vjeru Kristovu.


Crkva Svetog Ivana Krstitelja

Nalazi se u Polju. Lijepo i jednostavno kameno zdanje izgrađeno je 1608. g. , što je posvjedočeno natpisom. Obnovljena je 1903. g. Na pročelju je preslica s jednim oknom i zvonom. U crkvi se nalazi kameni oltar sa slikom svetog Ivana Krstitelja. Nekada su se u njoj svake nedjelje održavale mise i krstila djeca. Najsvečanije mise bile su na dan Svetog Ivana – 24. lipnja, u narodu poznatog kao Ivanja.


Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.